ЈАНУКОВИЧ ТРАЖИ ПРАВДУ У ЕВРОПИ: У Стразбуру ће се расправљати о покушају атентата на бившег председника Украјине

Б. Влаховић, од сталог дописника, Москва

09. 11. 2021. у 16:36

БИВШИ председник Украјине Виктор Јанукович који сада живи као политички емигрант у Русији покушаће да докаже у Стразбуру на Међународном суду за људска права да је на њега био организован атентат и да је то разлог што је морао да побегне из земље.

ЈАНУКОВИЧ ТРАЖИ ПРАВДУ У ЕВРОПИ: У Стразбуру ће се расправљати о покушају атентата на бившег председника Украјине

Фото: Архива ВН

Јануковић је обавештен да је прихваћена његова тужба и сада је на његовим адвокатима да припреме све потребне доказе што им неће бит тешко.

Виктор Јанукович је покушао у Украјини да докаже да је на њега организован атентат и да би га убили да није побегао у Русију. Међутим украјински судови су под утицајем садашњих власти то одбили.

Да у Кијеву не постоји ни минимум жеље да се расветли до краја како је направљен државни удар у Украјини и свргхнут Виктор Јануковић доказ је и то да је само три дана после вести да ће у Стразбуру бити судска расправа на тражење Јануковића у Кијеву отпочео нови напад на Јануковича. Истражитељ Државног бироа у договору са тужилаштвом саопштио је да постоји сумња је да Виктор Јанукович руководио криминалном групом у Кијеву 2014. године.

Јануковић је био против да се силом растерају демонстранти из центра Кијева и полиција је имала само улогу тампона. Али организатори немира, украјински националисти, су довели снајперисте из Грузије који су касније из иностранства признали своје учешће. Они су са оближњих зграда пуцали не само у полицајце него и демонстранте да би створили хаос. Погинуло је много људи, а западни политичари, пре свега Американци, а од Европљана Пољаци стали су на страну демонстраната.

Биће право чудо ако у Стразбуру Јанукович добије суд и докаже да је на њега организован атентат јер је Запад подржавао пучисте и обећавао им да ће их по кратком поступку примити у ЕУ и НАТО.

Циљ је био да се Украјина дефинитивно одвоји од Русије. Многи су тада у Украјини поверовали западним обећањима, али су се брзо разочарали, а сада руководиоцима у Кијеву поручују да ће проћи много година да Украјина испуни стандарде да постане чланица ЕУ. Једино у чему је Запад заиста успео то је да подршком украјинских националиста из Западне Украјине рашири мржњу према Русима која ће трајати много деценија.

То хушкање запада украјинских националиста за Украјину је имало катастрофалан резултат. Заувек су изгубили Крим и у Донбасу су са обе стране фронта погинуле десетине хиљада људи.

Јасно је зашто Виктор Јануковић није имао шанси да у Украјини на суду докаже да је на њега организован атентат. Он је само захваљујући спретности свог обезбеђења сачувао живу главу.Кад би се дозволило праведно суђење Јануковичу у Украјини онда би се почело одмотавати клупко и дошло би се до људи који су дали налог онима који су пуцали на аутомобиле председничке пратње. Јануковић је 21. фебруара 2014. кренуо аутомобилом из Кијева у Харков где је требао говорити на митингу својих присталица из 27 региона.

Али тада се пуцало, не само на аутомобиле који су били пратња Јануковичу, већ и на аутобусе који су превозили људе на митинг "Антимајдана" За време повратка у Синферопољ на Јануковићеве присталице је такође пуцано што је изазвало велико незадовољство на Криму.

Виктор Јанукович је ангажовао британске адвокате који ће га заступати на суду у Стразбуру. Суд је већ упутио више питања властима у Кијеву.З а очекивати је да украјинске власти и сада сву кривицу за крвопролиће и пуч свале на Јануковича. У јануару 2019. суд у Кијеву је у одсуству Јануковича осудио на 13 година затвора због издаје државе и подржавања вођења агресивног рата против Украјине. По томе испада да је Јанукович сам себе свргнуо са власти мада су му гаранцију дали представници западних држава ако пристане на одржавање ванредних избора што је он био и пристао. Слепо веровање у западна обећања и Јануковича је стајало губитка власти.

БОНУС ВИДЕО: 

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (1)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)