ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА ПРОСЛАВИ: Баку слави победу у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Танјуг

08. 11. 2021. у 22:46

ДЕСЕТИНЕ хиљада људи продефиловале су данас кроз Баку, главни град Азербејџана да обележе годину дана од победе у шестонедељном рату са Јерменијом у Нагорно-Карабаху.

ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА ПРОСЛАВИ: Баку слави победу у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП

Председник Азербејџана Илхам Алијев прогласио је 8. новембар Даном победе јер су тога дана азербејџанске снаге заузеле стратешки значајан град Шуше што је приморало Јерменију да два дана касније прихвати примирје уз посредовање Русије, АП.

- Сачували смо наше достојанство. Живећемо заувек као победничка земља и победничка нација. Ако нас било која сила у Јерменији погледа попреко или се упусти у реваншистичке активности видеће нашу песницу - поручио је Алијев.

У оквиру данашње прославе грађани и војни кадети носили су огромну националну заставу од 440 метара кроз главни града Бакуа.

Фото: Танјуг/АП

Нагорно-Карабах се данас налази у оквиру Азербејџана, али је та покрајина била под контролом етничких јерменских снага након сепаратистичког рата 1994. године.

Непријатељства која су избила у септембру 2020. године сматрају се највећом ескалацијом сукоба у више од четврт века.

Током 44 дана жестоких борби у којима су погинуле хиљаде људи азербејџанска војска је потиснула јерменске снаге ушавши дубоко у Нагорно-Карабах.

Споразумом којим је окончан сукоб Азербејџану је враћен значајан део Нагорно-Карабаха, а Русија је распоредила скоро 2.000 својих мировних трупа које ће у наредних пет година надгледати спровођење мировног споразума који је у Јерменији изазвао вишемесечне масовне уличне протесте против владе Никола Пашанијана због издаје националних интереса.

БОНУС ВИДЕО: 

ДОСИЈЕ: Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)