КИНЕСКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА: Пентагона упозорава на раст атомске моћи Пекинга

Novosti online

03. 11. 2021. у 20:18

КИНА већ, вероватно, располаже, нуклеарном тријадом, упозорава Пентагон. Тријадом се називају стратешке снаге које се састоје из три компоненте: стратешке авијације, интерконтиненталних балистичких ракета и подводних носача ракета.

КИНЕСКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА: Пентагона упозорава на раст атомске моћи Пекинга

Фото: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Како се наводи у извештају Пентагона, Кина је вероватно већ створила нуклеарну тријаду са балистичком ракетом која може да носи нуклеарно пуњење и унапредила је нуклеарни потенцијал на копну и на мору.

Пентагон је тиме значајно ревидирао своју процену о плановима Кине да повећа свој арсенал нуклеарног оружја наредних година, наводећи да би Пекинг могао да има 700 бојевих глава до 2027. године, а до 2030. можда чак и 1.000.

Иако су те бројке значајно мање него што су тренутни нуклеарни капацитети САД, које имају 3.750 бојевих глава, оне представљају велику промену у америчкој процени у односу на прошлу годину, када је Пентагон упозорио да ће Кина до краја ове деценије имати највише 400 бојевих глава.

У великом годишњем извештају о кинеској војсци који подноси Конгресу, Пентагон је поновио забринутост због повећаног притиска на Тајван који Кина сматра својом територијом, као и због кинеског хемијског и биолошког програма и технолошких достигнућа.

Ипак, у извештају Пентагона нагласак је на растућем кинеском нуклеарном арсеналу.

-Током наредне деценије НР Кина намерава да модернизује, диверсификује и повећа своје нуклеарне снаге, каже се у извештају.

Кина је саопштила да је њен арсенал знатно мањи него амерички и руски и да је спремна за дијалог, али само ако Вашингтон смањи залихе свог нуклеарног оружја на кинески ниво.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Још нико није убрао летину преко интернета, санкције су безвредне кад је реч о енергентима и храни