АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О МОГУЋЕМ РАТУ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Улазимо у триполарни, стратешки нестабилнији свет

Novosti online

03. 11. 2021. у 17:14 >> 17:16

ВАШИНГТОН се залаже за дијалог НАТО-а са Русијом и Кином, међународној заједници најмање је потребан рат великих сила, изјавио је председавајући начелника штабова америчке војске генерал Марк Мили на Безбедносном форуму у Аспену.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О МОГУЋЕМ РАТУ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Улазимо у триполарни, стратешки нестабилнији свет

Фото Танјуг/АП

-Мислим да смо у овој фази у периоду мира између великих сила. И желимо то да задржимо. Волели бисмо да то и даље буде (управо) ривалство. Последње што је свету и Сједињеним Америчким Државама потребно је рат великих сила, истакао је Мили.

Према његовим речима, с тим у вези потребна је „међусобна комуникација са Русијом, Кином или било којом другом земљом“. Он је напоменуо да се то може догодити и путем посредника и директно.

Фото Танјуг/АП

„Мислим да је то мудар приступ. Чврсто сам убеђен да не треба разговарати само са савезницима, партнерима и пријатељима, већ је апсолутно неопходно разговарати са противницима и непријатељима“, сматра амерички генерал.

Он је нагласио да већ сада постоје механизми за међусобну комуникацију између Сједињених Америчких Држава и Русије, као и између НАТО-а и Русије.

Како је навео, НАТО има све могућности за то: постоје људи који подржавају директну сарадњу са Русијом, као и са Кином и другим земљама.

Стратешка нестабилност

Амерички генерал додао је да светска заједница улази у доба повећане стратешке нестабилности.

-Улазимо у триполарни свет, где су Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина све велике силе. Ми, по мом мишљењу, улазимо у свет који ће потенцијално бити стратешки нестабилнији него, рецимо, у последњих 40, 50, 60 или 70 година, нагласио је Мили.

Он је објаснио да ће повећани значај имати „одржавање мира између великих сила“.

-Налазимо се у 76. години мира између великих сила. И улазимо у период, по мом личном мишљењу, потенцијално повећане нестабилности и ризика. И ми (САД), Русија, Кина, као и сви остали, сви савезници и партнери (Вашингтона), морамо да будемо веома опрезни... у погледу начина на који поступамо једни с другима у перспективи, упозорио је амерички генерал.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОРОНА У СЕВЕРНАОЈ КОРЕЈИ: Још 167.650 случајева са симптомима грознице