КОНКРЕТНА НАДА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Папа позвао учеснике ЦОП26 да понуде ефикасне одговоре

Танјуг

29. 10. 2021. у 10:26

ПАПА Фрања позвао је светске лидере, који се састају следеће недеље на климатској конференцији УН у Глазгову, да пруже „ефикасне одговоре“ на ванредне ситуације у вези са животном средином и понуде „конкретну наду“ будућим генерацијама.

КОНКРЕТНА НАДА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Папа позвао учеснике ЦОП26 да понуде ефикасне одговоре

Фото АП

Говорећи из Ватикана за Би-Би-Си, папа је говорио о кризама, укључујући пандемију ковида-19, климатске промене и економске потешкоће, и позвао свет да на њих одговори визијом и радикалним одлукама, како не би „пропустио прилике“ које представљају актуелни изазови.

- Можемо се суочити са овим кризама повлачећи се у изолационизам, протекционизам и експлоатацију, или у њима можемо видети праву шансу за промену - поручио је папа.

Папа ће се касније у Ватикану састати са америчким председником Џозефом Бајденом, чији пакет мера климатске политике остаје на чекању након што су демократе у Представничком дому америчког Конгреса одложиле јуче гласање о његовим плановима потрошње.

Четири највећа загађивача гасовима који на планети изазивају ефекат стаклене баште, Кина, САД, Европска унија и Индија, најавила су амбициозне циљеве уочи сусрета на врху о клими ЦОП26, који у недељу почиње у шкотском Глазгову.

Папа Фрања и скоро 40 верских вођа потписали су почетком октобра заједнички апел владама да се обавежу на амбициозне циљеве на предстојећој конференцији УН о клими, обећавајући да ће учинити све како би своје вернике навели на одрживије понашање.

Постојала су очекивања да ће папа присуствовати конференцији у Глазгову, али у последњем тренутку Ватикан је саопштио да 84-годишњи католички поглавар неће отићи, не наводећи разлог, што би могао да буде ударац за организаторе ЦОП26, који су се надали да ће његово присуство дати додатну тежину самиту.

БОНУС ВИДЕО:

Вулин, Боровчанин и Рој Џонс јуниор у арени

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)