КАКО ЋЕ ДА ИЗГЛЕДА ПРЕДСТОЈЕЋИ САМИТ У РИМУ: Сусрет Г20 у сенци протеста, суспензије Шенгена, обилазака и – тајног шопинга

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

28. 10. 2021. у 17:31

НАПЕТОСТ у Риму уочи одржавања Самита Г20 је на врхунцу.

КАКО ЋЕ ДА ИЗГЛЕДА ПРЕДСТОЈЕЋИ САМИТ У РИМУ: Сусрет Г20 у сенци протеста, суспензије Шенгена, обилазака и – тајног шопинга

Фото: ЕПА

Поред свих безбедносних мера и надгледања са земље и неба, на данашњем завршном састанку Комитета за безбедност пажња је додатно усмерена на контролисање свих граничних прелаза ка Апенинском полуострву, земаљских, поморских и ваздушних. Министар унутрашњих послова Лућана Ламорђезе пре неколико дана је обавестила све министре унутрашњих послова земаља Шенгена, као и Европску Комисију, о суспендовању до понедељка. Суспендовање је на снази од синоћ од 22 сата па до 13 сати у понедељак.

Наиме, службе за праћење откриле су комуникацују између група ”Блек блок” које неће поштедети ни овогодишњи Самит Г20. Не само у Италији, већ и ван земље, октривене су веб странице крцате њиховим договорима, на којима се позива на насиље 30. и 31. октобра, у данима одржавања Самита у Риму.

Осим већ затворених зона око центра “Нувола” на Еуру, где се одржава Самит, свих улица и околних зона куда ће се кретати лидери, око хотела где ће одсести, свих јавних установа, музеја, важних споменика, дипломатских представништава, од сутра поподне и у суботу затворене су школе. Од сутра следи и последња контрола полицијских јединица са дресираним псима и стручњака за експлозиве. Најкритичнији дан се очекује у суботу, са два огромна најављена протеста у Риму, а то је дан за када су широм Италије најављени и антивакцинациони протести.

Фото: ЕПА

Лидери Г20 неће се кретати само на релацији сала Самита и хотел. За суботу је, након дискусије на Самиту, планирана посета Диоклецијановим термама у срцу Рима и Квириналу, палати председника Републике. У недељу по завршетку Самита у плану је посета Фонтани ди Треви, а увече би требало да се одржи специјални догађај за америчког председника Џо Бајдена у Салону фонтана на Еуру.

И супруге лидера имају свој програм. Џил Бајден, Брижит Макрон, Емина Ердоган, супруга енглеског премијера Бориса Џонсона, лидера Јужне Кореје Мун Џае Ин и као и све супуге које су пристигле у Рим, али и мужеви жена лидера (Урсуле вон дер Лајен), у суботу би требало да посете Колосеум, потом Вилу Памфили и Сикстинску капелу. За недељу су планиране посета музејима на Кампидољу, са спомеником Марка Аурелија и Вили Боргезе. Председник Републике Серђо Матарела позвао је на вечеру у Квиринале све делегације пристигле у Рим, њих 35.

Фото: ЕПА

Неко ће док лидери разговарају о најважним темама на планети отићи и у шопинг у ”најучувеније бутике на свету” у виа Кондоти, виа Фратина и виа дел Бабуино, јасно у време када ће радње бити затворене за осталу публику и све у договору са власницима радњи и у неуобичајена времена.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)