ДИРЕКТОР РУСКОГ НАФТНОГ ГИГАНТА УПОЗОРАВА: Ера јефтине енергије се ближи крају!

Новости онлајн

28. 10. 2021. у 17:02

УВОЂЕЊЕ пореза на угљеник на традиционалне енергетске ресурсе и потреба за огромним улагањима у „нову енергетику“ довешће до поскупљења енергије за коначне потрошаче, рекао је директор руског нафтног гиганта „Росњефт“ Игор Сечин на XИВ Евроазијском економском форуму.

ДИРЕКТОР РУСКОГ НАФТНОГ ГИГАНТА УПОЗОРАВА: Ера јефтине енергије се ближи крају!

Фото АП

- Гасна криза ове године јасно је показала како дефицит једног енергетског ресурса може да се одрази на цене и баланс у читавом енергетском сектору - рекао је Сечин.

Како је истакао, дестимулација традиционалне енергетике доводи до смањења улагања неопходног за одржавање нивоа производње традиционалних енергената, „што ће изазвати несташицу и још веће поскупљење“.

Према његовим речима, да би се спречило да светска економија склизне у такву енергетску „инфлаторну спиралу“ приступи измени структуре светске енергетике морају да буду избалансирани.

- Високе цене енергената несумњиво ће успорити економски раст и ера релативно ниских цена енергије која је трајала скоро 100 година и која је била главни подстицај за развој светске економије могла би да се заврши - сматра извршни директор „Росњефта“.

Цена новембарских фјучерса за гас у Европи на отварању трговања 28.10. пала је за 9 одсто, на 950 долара за хиљаду кубних метара, показују подаци на берзи „ИЦЕ“.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ


 

БОНУС ВИДЕО:

РАЈКОВА ПЕЋИНА: Више од два километра дворана и ходника испуњених прелепим "накитом"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)