ИНДИЈСКИ МИНИСТАР ЏАДАВ: Историјска одговорност богатих за емисију угљеника

Танјуг

28. 10. 2021. у 00:45 >> 01:20

РЕШЕЊЕ за климатске промене није постављање циљева за нулту емисију угљеника као што су то урадиле десетине држава, већ би богате земље требало да признају своју "историјску одговорност" и заштите интересе земаља у развоју које су осетљиве на климатске промене, рекао је индијски министар животне средине Бупендер Џадав.

ИНДИЈСКИ МИНИСТАР ЏАДАВ: Историјска одговорност богатих за емисију угљеника

Новости

- Индија је трећи највећи емитер гасова који праве ефекат стаклене баште после Кине и САД, али је посвећена томе да буде део решења на предстојећем климатском самиту Уједињених нација у Глазгову - рекао је Џадав, преноси АП.

Упитан о новијим циљевима, Рамешвар Прасад Гупта, највиши индијски званичник за заштиту животне средине, рекао је да су све опције и даље на столу.

Премијер Индије Нарендра Моди присуствоваће самиту Групе 20 који је заказан за овај викенд у Риму, а затим и самиту у Глазгову, познатом као ЦОП26.

Џадав је нагласио да је Индија постигла своје климатске циљеве без обећаног финансирања из богатих земаља.

Трошкови за остварење еколошких циљева процењују се на 2,5 хиљаде милијарди долара, наводи се у документу министарства финансија из 2019. године.

Иако је Индија један од највећих емитера гасова који изазивају ефекат стаклене баште, она је историјски од 1850. и почетка индустријске револуције допринела само са четири одсто укупне емисије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)