КИЈЕВ ПРВИ ПУТ КОРИСТИО "БАЈРАКТАР": Војна акција дроном набављеним од Турске завршена уништавањем руског оружја

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

27. 10. 2021. у 23:32

ВИШЕ је разлога због чега је украјинска војска у Донбасу први пут користила беспилотну летелицу "бајрактар", а затим и показала снимак како је погођена хаубица која се налазила код насеље Тељманово и Гранитное у самопроглашеној Луганској народној републици.

КИЈЕВ ПРВИ ПУТ КОРИСТИО БАЈРАКТАР:  Војна акција дроном набављеним од Турске завршена уништавањем руског оружја

Беспилотна летелица "Бајрактар"

Московски аналитичари сматрају да је то био покушај да се испровоцира Русија како би ново заоштравање односа био разлог да се Запад хомогенизује и забрани употребу "Северног тока 2".

Други разлог употребе дрона "бајрактар" је да се покаже противничкој страни да Украјина сада није више инфериорна у ваздуху. Војно руководство у Кијеву очигледно намерава да дроновима повремено ликвидира циљеве на земљи и тако слаби морал бранилаца Донбаса. Због тога су у Кијеву на сва звона и саопштили вест о успешном коришћењу дрона "бајрактар".

Противници Кијева имају концентрацију ПВО одбране око Доњецка и Луганска. Линија фронта протеже се на више од 400 километара. У Кијеву знају да ако украјинске копнене снаге крену на Доњецку и Луганску област, Русија ће се укључити у сукоб у којем украјинска војска нема шанси на победу.

Знајући да им Запад гледа кроз прсте, у Кијеву се нису обазирали на то што се још од 27. јула 2020. У Донбасу забрањује сукобљеним странама да користе дронове. Само комисија за мониторинг ОЕБС-а може да тамо користи своје беспилотне летелице да би имала пуну слику шта се догађа на линији разграничења.

Тешко је поверовати у тврдњу Кијева да "бајрактар" није прелазио линију разграничења већ да је испалио пројектиле са украјинске територије. Домет гађања те летелице није такав да може да погађа циљеве на већој удаљености. "Бајрактар ТВ-2", који су Украјинци купили од Турске, наоружан је са четири навођене ракете. Он може бити у ваздуху од 12 до 24 сата и може да погоди циљ на растојању од осам километара. Радијус деловања је 150 километара.

Сада ПВО Доњецке и Луганске републике морају да промене тактику одбране и да користе другу технику за ометање рада дронова и њихову ликвидацију. Није тајна да ће се користити искуство из недавног рата у Нагорном Карабаху и у Сирији и Либији где су те дронове користили Турци. На почетку су имали запажене успехе, али касније су им дронови бивали онеспособљени. Војни аналитичари Стокхолмског института тврде да су на разним ратиштима Турци изгубили 47 дронова "бајрактар".

НАСТАВЉЕНА МОДЕРНИЗАЦИЈА РУСКЕ ТИХООКЕАНСКЕ ФЛОТЕ

"БУЛАВА" СПОСОБНА ДА ЗАОБИЂЕ СВАКОГ ПРОТИВНИКА

НАЧЕЛНИК штаба подморничких снага тихоокеанске флоте Русије контраадмирал Аркадиј Наварски хвали интерконтиненталне ракете "булава", које када се испале могу да маневришу и тако "прошетају" кроз одбрану противника. Уз то, ове ракете су једноставне за одржавање. Наварски истиче да је "булава" нерањива на све системе протвваздушне одбране. Нуклеарне подморнице "Јуриј Долгоруки", "Александар Невски" и "Владимир Мономах" наоружане су интерконтиненталним балистичким ракетама "булава" домета 10.000 километара и могу да носе 10 бојевих глава снаге 150 килотона.

Наварски је додао и да ће се Тихоокеанска флота наредних година појачати са две подморнице "бореј А" и две нуклеарне подморнице "јасен-М" које су наоружане већим бројем ракета. Имају осам универзалних лансирних система, у свакој се налази по пет крстарећих ракета "калибар". Подморница може да носи 40 ракета. Успоредбе ради, америчка подморница нове класе "Колумбија" имаће само 16 балистичких ракета.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)