ОБЈАВЉЕНИ ТАЧНИ ПОДАЦИ: Ево који је проценат смртности код вакцинисаног становништва у Великој Британији

Новости онлајн

27. 10. 2021. у 22:17

НЕШТО више од 51.000 смртних случајева услед ковида забележено је у Енглеској у периоду од јануара до јула 2021. године. Од тих смртних случајева, било је 256 потпуно вакцинисаних, а у питању су били високоризични пацијенти са пратећим хроничним болестима.

ОБЈАВЉЕНИ ТАЧНИ ПОДАЦИ: Ево који је проценат смртности код вакцинисаног становништва у Великој Британији

Фото АП

Вакцине не штите 100 одсто, што се одувек знало, а поред тога, потребно је пар недеља да вакцине у потпуности развију заштиту. Међутим, званични статистички подаци потврдили су да је вакцина најбоља могућа опција по питању заштите од ковида, пише Блиц.

Наиме, на званичном сајту Канцеларије за националну статистику Уједињеног Краљевства (ОНС) објављени су подаци који обухватају смртност међу вакцинисаним у односу на невакцинисане људе.

А тачни подаци гласе овако: Број умрлих у овој земљи у периоду од 2. јануара до 2. јула 2021. године износи 51.281. Од тога је било 640 оних који су примили две дозе вакцине, што чини 1,2 одсто укупног броја. ОНС наглашава и да укупни број уврштава и људе који су били инфицирани пре вакцинације.

Надаље, 458 смртних случајева чине људи који су преминули најмање 21 дан након што су примили другу дозу вакцине. Они чине 0,8 одсто укупног броја.

Потом, 256 смртних случајева било је међу људима који су потпуно вакцинисани и који су позитиван ПЦР тест имали најмање 14 дана након што су добили другу дозу. То је 0,5 одсто укупног броја.

Ови смртни случајеви који се догоде најмање две недеље након друге дозе вакцине дешавају се углавном код здравствено најугроженијих, с ослабљеним имуним системом. Смрт је, показују подаци, била чешћа код мушкараца, а просек година био је 84 године.

- Статистика показује да је, нажалост, било смртних случајева од ковида и код потпуно вакцинисаних. Међутим, сада је и статистички доказано да су шансе од смрти услед ковида уколико су људи вакцинисани изузетно мале - свега 0,5 одсто - каже Џули Стенбруг из ОНС-а.

Статистика даље говори и да, међу онима који су преминули након обе дозе вакцине, 13 одсто њих било је озбиљно имунокомпромитовано. Поред тога, статистика каже и да је 61 одсто њих било мушкараца и да је 75 одсто те бројке чинило екстремно здравствено рањива популација.

Иначе, у Уједињеном Краљевству тренутно је око 80 одсто људи старијих од 16 година примило две дозе вакцине, а скоро 90 одсто примило је једну дозу.

Из ОНС-а напомињу и да, будући да је у овој држави вакцина прво подељена високоризичним групама, поређење смртних случајева вакцинисаних у односу на невакцинисане нема смисла. Међутим, укупна бројка смртних случајева значајно је смањена у односу на пеирод пре вакцинације.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)