АМЕРИКА ТОНЕ? Трговински дефицит достигао 96 милијарди $ у септембру

Танјуг

27. 10. 2021. у 18:27

АМЕРИЧКИ спољнотрговински робни дефицит порастао је у септембру за 9,2 посто услед пада извоза, што наговештава да ће се трговина вероватно поново негативно одразити на стопу привредног раста за трећи квартал.

АМЕРИКА ТОНЕ?  Трговински дефицит достигао 96 милијарди $ у септембру

Фото: ЕПА

Дефицит у робној размени САД-а са светом достигао је прошлог месеца 96,3 милијарде долара, саопштило је данас Министарство трговине, преноси Ројтерс.

Извоз робе је пао за 4,7 посто, а увоз за 0,5 процената.

Извештај, који долази уочи објаве података о бруто домаћем производу за трећи квартал, такође показује да су залихе у велепродаји после за 1,1 одсто у септембру, дпк су у малопродаји пале за 0,2 посто, под утицајем оштрог смањења залиха код трговаца аутомобилима од 2,4 процента, јер је глобална несташица чипова подрила производњу моторних возила.

Не рачунајући аутомобиле, залихе у малопродаји, које улазе у обрачун БДП-а, порасле су за 0,6 посто.

Према Ројтерсовој анкети, економисти оцењују да ће међугодишњи раст америчког БДП-а у трећем кварталу вероватно износити 2,7 процената, што је знатно успоравање у односу на стопу од 6,7 посто забележену у другом тромесечју.

Спољна трговина кочи раст америчког БДП-а већ годину дана, док је допринос залиха производу негативан два квартала заредом.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)