ЛАВРОВ ПРОТИВ ПЛАНА БРИСЕЛА: "Битка" за Арктик се захуктава

Новости онлине

27. 10. 2021. у 09:21

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров подржао је критике норвешког премијера Јонаса Гара Стореа везане за предлог Европске комисије да се забрани развој нових нафтних и гасних поља у арктичком региону.

ЛАВРОВ ПРОТИВ ПЛАНА БРИСЕЛА: Битка за Арктик се захуктава

Фото: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/Депоситпхотос

- Слажем се са мишљењем норвешког премијера Стореа, који је већ изнео свој став о тим иницијативама ЕУ - рекао је Лавров у одговору на питање норвешке телевизије НРК, који је објављен на званичном сајту руског министарства иностраних послова, преноси Тасс.

У интервјуу за Фајненшел Тајмс, Сторе је осудио иницијативу ЕУ да се забрани бушење нафте и гаса у арктичком региону. Норвешка ће бити најтеже погођена држава ако дође до забране.

Раније овог месеца ЕК је предложила увођење глобалног мораторијума на производњу угљоводоника на Арктику, али је подржала експлоатацију минералних ресурса од стране чланица ЕУ у складу са високим еколошким стандардима.

Виргинијус Синкевичијус, европски комесар за животну средину, океане и рибарство, изјавио је 13. октобра да ће у складу са стратегијом ЕУ за Арктик "нафта, гас и угаљ остати у земљи на Арктику", и да ће Европска комисија „тражити међународни споразум за увођење мораторијума“.

Према његовим речима, та област је од посебног значаја са становишта климатских промена, јер температуре тамо расту три пута брже него у другим регионима, а отапање арктичког леда убрзава процес глобалног загревања.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: РУСИ НА ТВИТЕРУ ПОСТАВИЛИ ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ - "Чувар реда" у Краљеву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)