БУНДЕСТАГ ПУН РЕКОРДА: Немачки парламент кошта пореске обвезнике милијарду евра годишње

И. СТАНОЈЕВИЋ

26. 10. 2021. у 23:16

МИСА у берлинском храму Мариенкирхе, означила је у уторак у 8.30, традиционално, прво окупљање новоизабраног састава Доњег дома немачког парламента, Бундестага.

БУНДЕСТАГ ПУН РЕКОРДА: Немачки парламент кошта пореске обвезнике милијарду евра годишње

Фото АП

Два и по сата касније, Волфганг Шојбле (79), досадашњи председник овог скупштинског дома, и званично је дао знак за старт мандата 736 парламентараца, чији број је апсолутни рекорд. Овај, до сада највећи сазив Бундестага по броју посланика, и пре конституисања изазвао је буру, јер његов годишњи рад пореске обвезнике кошта милијарду евра!

Савез пореских обвезника протестовао је у понедељак увече у Берлину, захтевајући реформу после које би Бундестаг имао максимално 500 чланова. После кинеског, највећи парламент на свету, добија жену на свом челу, прву после скоро две и по деценије. Бербел Бас, чланица Социјалдемократске странке Немачке (СПД), тек је трећа дама у новијој историји немачког парламентаризма.

Жене су на потпредседничка места предвидели Зелени, Левица, СПД и Хришћанско-демократска унија (ЦДУ).

Једна од чланица Бундестага у уторак је подигла прашину, коментаришући националне боје. Паула Пиехота, из редова Зелених, пожалила се на црно-црвено-златне наруквице које су добили посланици вакцинисани против ковида 19, оценивши да је то "најружнија фестивалска наруквица свих времена".

Нови рекорд постављен је и по броју посланика, млађих од 30 година, којих је 50, односно, само шест процената, али већи него икада. Године 2005. кад је за канцеларку први пут изабрана Ангела Меркел, само два процента чланова Бундестага(12), било је у тој старосној групи. Они су се, у уторак, жалили на "предимензионирну папирологију", јер морали су да попуне велики број формулара.

Први проблем с којим се суочавају народни заступници подсећа, пише "Дојче веле", на ђачке муке. Ниједна партијска фракција неће, наиме, да седи поред посланика десничарске Алтернативе за Немачку (АфД).

 

Новости

И клупе владиних представника у уторак су биле празне, јер су и канцеларка Меркел и сви министри, разрешени дужности, на пригодној свечаности у дворцу Белви.

Меркелова ипак остаје да "комесарски обавља посао", до избора новог канцелара. Овој улози у уторак се приближио Олаф Шолц, кандидат социјалдемократа, који се из Министарства финансија преселио у кабинет, Канцлерамт, који у овом "вакууму" ради као техничка влада.

У међувремену, међустраначко натезање треба, како је амбициозно најављено, до 10. децембра да доведе до формирања такозване семафор коалиције. Ако тако и буде, Меркелова неће потући рекорд Хелмута Кола, који броји 5.870 дана на највишој државној функцији, док ће она, у том случају, имати 5.862. За обарање рекорда, на дужности би требало да буде до 19. децембра.

ПО 3Г МОДЕЛУ

СЕДНИЦА 20. Бундестага у уторак је одржана "у складу с 3Г-правилима". Приступ пленарној дворани дозвољен је само политичарима који су комплетно вакцинисани, који су преболели ковид 19, или имају негативан тест на корону. Ко то није могао или желео да доказује, морао је на трибину, односно на места резервисана за госте. На трибини је, иако вакцинисана, седела Ангела Меркел, као и сви посланици АфД, њих 23, јер се противе имунизацији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)