ПРОТИВ СИРОМАШТВА УЗ ПОМОЋ РУСА: Председник Узбекистана Мирзијојев на изборима опет добио 80 одсто гласова

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 10. 2021. у 22:56

ПОБЕДНИК недељних председничих избора у Узбекистану је поново Шавкат Мирзијојев (64) који је одмах по објави резултата наговестио да му је борба против сиромаштва најважнија ствар, али и да тај проблем може да се реши само уз помоћ Русије.

ПРОТИВ СИРОМАШТВА УЗ ПОМОЋ РУСА: Председник Узбекистана Мирзијојев на изборима опет добио 80 одсто гласова

Архива

Зато ће његова прва службена посета, већ следећег месеца, бити посета Москви.

Узбекистан, земља са 35 милиона становника, по службеној статистици има пет милиона сиромашних грађана, иако добро упућени тврде да је тај број још већи. Половина становништва живи од пољопривреде која опет није на модерном нивоу, па и не доноси велике приходе. Главна невоља је велики број незапослених, па много младих људи одлази у Русију да ради и тако практично издржавају и себе и своју породицу.

Шавкат Мирзијојев очигледно није потрошио кредит поверења свог народа па је за њега гласало 80 одсто грађана колико је добио и на прошлим изборима. Долазак на бирачка места је прешао 80 одсто.

Нови-стари председник Мирзијојев је по образовању инжењер, али његово политичко искуство потиче још из совјетског времена. Од 2003. до 2016. је био премијер Узбекистана, а кад је умро председник Ислам Каримов он га је наследио. Врло брзо је направио чистку корумпираних чиновника и тако стекао поверење код народа.

Председник Мирзијојев је схватио да му је Русија поуздан савезник па настоји да са њом има што више заједничких пројеката. Тако ће ускоро бити потписано више уговора за заједничке пројекте у Узбекистану и Русији чија је вредност око девет милијарди долара.

У последње три деценије није било тако широких и добрих односа са Русијом као сада. Русија је, преко кредита, продала недавно Узбекистану модерно наоружање које му је било потребно да се заштити од агресивних талибана, њихових суседа. Значајно је и то да су у Узбекистану отворене филијале познатих руских високошколских установа.

У Ташкенту планирају да проблем електричне енергије реше тако што ће им "Росатом" направити атомску централу.

БАЛАНСИРАЊЕ КАРИМОВА

БИВШИ председник Ислам Каримов, који је умро 2016. године, покушавао је да балансира између Запада и Истока, верујући да ће тако да добије веће инвестиције из Америке и других западних земаља. Али од тога није било ништа и у Вашингтону су га често критиковали због кршења људских права и високе корупције међу чиновницима.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)