БАГЕТ ЦИЉА ЕВРО: Поскупљење симбола Француске

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 10. 2021. у 22:42

БАГЕТ, француски симбол велики колико и Ајфелова кула, прети да прекорачи психолошку баријеру, ценом која пара небо. Очекује се да дугуљаста векна овог традиционалног хлеба, од 250 грама, ових дана достигне - један евро! То би, уједно, значило и да килограм "народског хлеба" кошта астрономска четири евра.

БАГЕТ ЦИЉА ЕВРО: Поскупљење симбола Француске

Архива

Тренутно се багет просечно продаје за 0,89 евра, али пекари траже повећање због значајног поскупљења основних намирница. Неки су већ самоиницијативно дигли цену.

Брашно, које четвртином утиче на крајњу цену хлеба, за последњих годину дана поскупело је за 30 одсто. Шта тек рећи за цену гаса на који се пече хлеб и која је, због кретања на светском тржишту, у Француској од почетка године скочила за 60 одсто, а тренутно расте сваког месеца.

На коштање хлеба утичу и све више цене других енергената, нафте и струје, које такође неконтролисано скачу. Достизање цене од једног евра, биће ударац за многе породице у земљи. Шездесет одсто Француза багет има на столу готово за сваки оброк.

Због веће цене житарица, поскупеће не само хлеб, већ и пиво. Осим јечма, знатно је поскупео и метал који се користи за запушаче.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)