СВЕТ ЈЕ ПРОПУСТИО ШАНСУ: Најновији извештај Уједињених нација - "Климатске промене су садашњи проблем"

Танјуг

26. 10. 2021. у 19:44

СВЕТ је пропустио прилику да се "врати бољи" из пандемије ковида 19 и суочава се са катастрофалним порастом температуре од најмање 2,7 степени ако земље не повећају своју посвећеност борби против климатских промена, упозорава се у најновијем извештају Програма Уједињених нација за животну средину (Унеп).

СВЕТ ЈЕ ПРОПУСТИО ШАНСУ: Најновији извештај Уједињених нација - Климатске промене су садашњи проблем

Фото: Депоситпхотос

- Климатске промене нису више будући проблем, то је садашњи проблем. Да бисмо имали шансу да ограничимо глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса, имамо осам година да скоро преполовимо емисије гасова стаклене баште: осам година да направимо планове, успоставимо политике, применимо их и на крају остваримо смањење - рекла је Ингер Андерсен, извршна директорка директора Унеп и додала да "сат гласно откуцава".

Иако је више од 100 земаља обећало да ће достићи нулту емисију штетних гасова до средине века, то неће бити довољно да се спречи климатска катастрофа, каже се у извештају УН који указује на јаз између намера и акција земаља по питању климе, преноси Гардијан.

У извештају се наводи да је емисија штетних гасова прошле године током локдауна због пандемије пала за 5,4 одсто, али да је само петина трошкова за економски опоравак била је усмерена на напоре да се смањи емисија угљеника.

Овај неуспех да се свет "врати бољи", упркос обећањима влада широм света буди сумњу у његову спремност да направи економски заокрет неопходан да се сузбије климатска криза, наводе Уједињене нације.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је да је овај извештај још "један громогласан позив на буђење".

Он сматра да извештај одражава неуспех политичких лидера, али да они још увек могу да направе прекретницу ка зеленијој будућности.

- Јаз у емисијама штетних гасова резултат је јаза у лидерству. Ипак, лидери још могу да направе прекретницу у зеленију будућност уместо да пређу границу која води у климатску катастрофу - рекао је Гутереш сугеришући да извештај нуди и трачак наде.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ЂАВОЉА ВАРОШ: Светски познат природни феномен на југу Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)