УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА УОЧИ ОДРЖАВАЊА САМИТА Г20 У РИМУ: Протести у Италији пред окупљање светских лидера

Милица Остојић - Дописник из Рима

26. 10. 2021. у 12:43

ТРИДЕСЕТОГ и тридесет првог октобра у Риму се одржава завршни и највећи самит Г20 од када је 1. децембра 2020. године Италија преузела председавање

УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА УОЧИ ОДРЖАВАЊА САМИТА Г20 У РИМУ: Протести у Италији пред окупљање светских лидера

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Предузимају се огромне мере безбедности јер стижу представници највећих земаља света, али се спремају и огромни протести “No green pass”.

Министарство Унутрашњих послова и тајне службе уперили су рефлекторе и слушалице на ушима да би следили оне најекстремније групе, око двадесетак издвојених канала, специјалне полицијске снаге прате њихов канал (“чат”) и телефоне око стотинак најрадикалнијих који се договарају о плану изазивања нереда, а све у циљу гарантовања безбедности одржавања Самита.

Надгеледање са земље и неба, путем дронова, хеликоптера, проглашње зоне забране прелетања авиона, снајперисти на крововима... Спремљена су средства за спречавање евентуалног бактериолошког напада, а десет километара у пречнику око центра “Нувола” на Еуру где се одржава Самит потпуно је контролисано и блокирано. То су највидљивије мере заштите.

Језик оних који спремају нереде постаје из дана у дан све агресивнији, припадници група екстремне деснице и екстремне левице, неофашисти, антагонисти, побуњеници разних врста, довели су до поновног допунског утврђивања плана безбедности: хиљаде полицајаца и карабинијера бринуће о безбедности, 500 војника, али и разна технолошка помагала. Зато ће бити затворена сва археолошка налазишта, музеји, најостељивије државне институције, дипломатска представништва, прилаз Ватикану, Председничкој палати Квириналу...

Најављује се да ће највећа манифестација која је добила дозволу за одржавање од Министарства Унутрашњих послова бити одржана у суботу на строго контролисаној локацији (између трга Сан Ђовани и Остијенсе), а на трг излазе и активисти асоцијације “Frudaus for future”.

Самит је организован тако да омогућује и онлајн учествовање. За то су се определили руски председник Валадимир Путин (који је већ разговарао телефоном са италијанским премијером Мариом Драгијем да ће се због ковида укључити виртуелно) и кинески председник Си Ђинпинг, који се такође укључује из даљине, а јуче су своје присуство на Г20 у Риму потврдили Џо Бајден, Емануел Макрон, Реџеп Тајип Ердоган и премијер Борис Џонсон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)