"ЕСКОБАР НАШЕГ ВЕКА" ТРГОВАО И НА БАЛКАНУ: Отонијел, ухапшени вођа највећег колумбијског нарко-картела, деловао широм света

И. СТАНОЈЕВИЋ

25. 10. 2021. у 23:11

УХАПШЕНИ нарко-бос у Колумбији, Даиро Антонио Усуга (50), познат под надимком Отонијел за ког се тврди да је "Ескобар нашег века", повезан је и са балканским трговцима дрогом. Клан дел Голфо, на чијем је челу био до хапшења, контролише многе руте за шверц дроге до САД, али и Русије и Балкана.

ЕСКОБАР НАШЕГ ВЕКА ТРГОВАО И НА БАЛКАНУ: Отонијел, ухапшени вођа највећег колумбијског нарко-картела, деловао широм света

После деценије потраге и скривања, Отонијел је ухапшен у Колумбији / Фото АП

Колумбијски недељник "Семана" тврди да је Отонијел формирао мрежу за илегалну трговину, која има чврсте контакте у Панами, Мексику, Доминиканској Републици, Аргентини, Бразилу, Хондурасу, Перуу и Шпанији и Белгији. "Семана" наводи да досије у који је имала увид, садржи извештај о преговорима са емисарима мексичких картела, калабријске и сицилијанске мафије у Италији и организација за трговину дрогом на Балкану.

Цетињанин И. А. ухапшен пролетос у Колумбији због трговине дрогом, кокаин је набављао од клана Дел Голфо, објавио је дневник "Дан", у јуну ове године. Лист се позива управо на колумбијски недељник "Семану".

- Документ говори о И. А. као једном од чланова балканског картела, који је побегао из Шпаније 2018. године, јер је био умешан у убиство. У Колумбију је стигао 2019. Населио се у Картагени и представљао се као наследник власника ланца хотела у Европи. Иза овог паравана заправо је стајала међународна организација која је један од главних извозника дроге у Европу, балкански картел - објавио је летос "Семана". - Заједнички именитељ његових чланова је да долазе из јужне Европе, из земаља попут Албаније, Хрватске, Црне Горе и Србије.

Пуну деценију трајала је потрага за најтраженијим колумбијским нарко-босом. "Ово је најтежи ударац који је задат трговини дрогом у овом веку у нашој земљи. Овај подухват се може поредити само са падом Пабла Ескобара деведесетих година", казао је колумбијски председник Иван Дуке.

Поређење с Ескобаром, легендарним шефом Меделин картела, далеко најпознатијим нарко-босом на свету, Отонијел је и те како заслужио. Терети се и за убиство полицајаца, сексуално злостављање деце и врбовање малолетника. У операцији хапшења учествовало је 500 војника и 22 хеликоптера. Кретање нарко- боса пратило је, помоћу сателитских снимака, више од 50 обавештајаца, укључујући америчке и британске агенте.

Клан Дел Голфо био је породична организација, којој су припадали не само Отонијел и његов брат Ђовани, већ и многи други рођаци. Једним огранком картела управљао је сестрин муж. Верује се да клан има око 1.800 наоружаних чланова, махом регрутованих из десничарских паравојних група. Снажне породичне везе и утицај у одређеним областима Колумбије, разлози су што је Отонијел тако дуго успео да избегне хапшење.

Отонијел није користио мобилне телефоне да би избегао праћење, а са члановима клана, комуницирао је гласовним порукама прослеђиваним преко курира.

ГЕРИЛАЦ И ДЕСНИЧАР

РОЂЕН у Антиокви почетком седамдесетих, Даиро Антонио Усуга се, са 16 година, се придружио сада герилском покрету Народна ослободилачка партија. Са братом Ђованијем, био је припадник неколико герилских и паравојних група, међу којима Фарк (Револуционарне оружане снаге Колумбије), као и Уједињених одбрамбених снага Колумбије, десничарске паравојне групе која се бавила и шверцом дроге. Шеф клана постао је пошто је полиција убила његовог брата у нападу на новогодишњу нарко-забаву 1. јануара 2012. године.

ЈЕДНА ГЛАВА, ДВЕ ЦЕНЕ

КАКО наводи Би-Би-Си, Отонијел је користио мрежу сеоских сигурних кућа, па се, сталним селидбама, крио од власти. Полиција је пронашла посебне ортопедске душеке које је користио због дискус херније. Колумбијска влада изручиће га Сједињеним Државама, које су још 2009. године подигле оптужницу против њега. Отонијелова глава, имала је две цене: колумбијска влада нудила око 800.000 долара, а Вашингтон чак пет милиона долара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)