ГАС "ПРЕТИ" И ЦЕНОМ И НЕСТАШИЦОМ: Украјина пред великом енергетском кризом због спора са руским "Гаспромом", "Северни ток 2" све променио

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

25. 10. 2021. у 22:40

БИВША украјинска премијерка и лидер партије "Отаџбина" Јулија Тимошенко оптужила је руководство своје земље да лаже народ тврдећи да је Кијев престао да увози руски гас. Ова опозициона политичарка објашњава да нема никаквог "европског гаса", већ да Украјина и даље купује гас из Русије, само што од новембра 2015. за њега плаћа и посредничкој компанији.

ГАС ПРЕТИ И ЦЕНОМ И НЕСТАШИЦОМ: Украјина пред великом енергетском кризом због спора са руским Гаспромом, Северни ток 2 све променио

Украјински гасовод

Наиме, формално Украјина купује гас од европских компанија, а заправо то је "плаво гориво" које узима из транзита који иде из Русије за Европу. Сада је настао проблем јер од првог октобра Мађарска добија гас из Русије преко "Турског тока" балканском маршрутом, а не из Украјине. Зато ће од новембра грађани Украјине морати да плаћају гас знатно скупље него до сада.

Да би заинтересовао "Гаспром" да повећа транзит украјинским гасоводом, председник Владимир Зеленски Русима нуди 50 одсто јефтинију цену за транзит допунских количина гаса. Али сада је "Гаспром" више заинтересован да што пре проради "Северни ток 2" преко којег ће се годишње транспортовати до Немачке 55 милијарди кубика гаса.

Проблем са гасом има и Молдавија јер је "Гаспром" одлучио да прекине испоруке све док се не плати бар део великог дуга који износи 709 милиона долара. Међутим, руководство у Кишињеву не признаје ту суму дуга. Уз то "Гаспром" сада уместо 250 долара за хиљаду кубика гаса, од Молдавије тражи 1.000 долара. Највећи део дуга Молдавија је направила у периоду од 2011. до 2015. године.

РЕКОРД

У ПОДЗЕМНИМ складиштима "Гаспром" акумулира рекордне количине гаса. План је да на својој територији "Гаспром" има у складиштима 72,6 милијарди кубика гаса. Компанија има складишта гаса и у Белорусији и Јерменији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)