ВЕЛИКА БРИТАНИЈА БЛОКИРА ИНТЕРНЕТ ПОЗИВЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Готово 45 милиона Британаца на мети телефонских превара

Ј. Скендерија

25. 10. 2021. у 11:55

ВОДЕЋЕ британске телекомуникацијске мреже пристале су да аутоматски блокирају готово све интернет позиве који долазе из иностранства, а изгледају као да долазе из Велике Британије.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА БЛОКИРА ИНТЕРНЕТ ПОЗИВЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Готово 45 милиона Британаца на мети телефонских превара

Фото: Depositphotos

Криминалци користе интернет како би остварили позиве или поруке који изгледају као да су стварни и као да долазе са правог телефонског броја. Готово 45 милиона британских потрошача овог је лета било на мети таквих телефонских превара. До сада је један оператер предузео одређене кораке, док друге телекомуникацијске мреже још увек истражују методе.

- Радили смо с телекомуникацијским фабрикама на имплементацији технолошких решења, укључујући блокирање сумњивих међународних позива који су маскирани британским бројем - рекла је директорка Офкома Линдси Фусел.

Додала је да је решавање проблема телефонских превара сложен проблем који захтева координиране напоре полиције, владе, других регулаторних тела и индустрије.

Тај потез уследио је након вишемесечних разговора између Офкома и британске телекомуникацијске индустрије.

Технологију позивања коришћењем интернета, познату и као Voice Over Internet Protocol (ВоИП), сваке године користе милиони потрошача широм света како би остварили бесплатне или јефтине телефонске позиве.

Неки са друге стране сматрају да блокирањем позива и порука од страних даваоца услуга неће успети да зауставе преваре, јер се већина Велике Британије још увек ослања на старе бакрене ИСДН мреже које датирају из седамдесетих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)