ДОСЕТИЛИ СЕ УЈЕДИЊЕНЕ ЕВРОПЕ: У Немачкој смислили нови начин како да "нанесу штету" Русији због гаса

Новости онлајн

24. 10. 2021. у 08:04

НОВИНАР Кристоф Хервартц предлаже нови начин „пружања отпора“ Русији у енергетској сфери: државе Европске Уније треба да почну заједно да купују гориво, а не, као до сада, свака појединачно.

ДОСЕТИЛИ СЕ УЈЕДИЊЕНЕ ЕВРОПЕ: У Немачкој смислили нови начин како да нанесу штету Русији због гаса

Фото АП

- Државе ЕУ могу удружити напоре за заједничку куповину гаса како би се супротставили доминантном добављачу на тржишту, тј. Русији - пише Хервартц у чланку за лист „Ханделсблат".

Како наводи, европски политичари већ разматрају ову перспективу.

- Министри енергетике желе да о томе да разговарају наредне недеље - закључио је новинар.

Хервартц је приметио да ће већу „независност“ од Русије донети шира употреба обновљивих извора енергије – из воде, сунца, ветра.

Последњих месеци, тржиште гаса у Европи је било видно грозничаво. Ако се трговање фјучерсима почетком августа вршило у подручју 515 долара за хиљаду кубних метара, крајем септембра је та цифра удвостручена – 6. октобра је достигнут историјски максимум од 1937 долара. Након тога, цена је мало пала, али је и даље врло висока.

Раније је генерални директор немачког Источно-економског комитета Михаел Хармс изјавио да Русија није могла да изазове раст цене гаса у Европи. Председници комитета Бундестага – комитета за економију и енергетику и комитета за економску сарадњу и развој – Клаус Ернс и Петер Рамзауер такође су указали на одсуство доказа о умешаности Москве.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)