ФОТЕЉЕ ПОМРСИЛЕ РАЧУНЕ: Преговарачи у Немачкој обећавају нову владу најкасније у децембру

Ивана СТАНОЈЕВИЋ

23. 10. 2021. у 23:14

ПРЕГОВАРАЧКА машинерија после парламентарних избора у Немачкој захуктала се у другој половини минуле недеље, али пара не потиче само од вредног рада око 300 политичара и њихових помоћника, сврстаних у 22 комисије. Велики део "дима" који се ових дана вије над Берлином, последица је шлајфовања и изненадних кочења, кад се потенцијални коалициони партнери ухвате укоштац са горућим питањима око којих (још) нема слоге.

ФОТЕЉЕ ПОМРСИЛЕ РАЧУНЕ: Преговарачи у Немачкој обећавају нову владу најкасније у децембру

Преговарачи / Фото АП

Највише натезања у овој фази бележи се на релацији либерали и Зелени, између којих је, на почетку, владала изразита хармонија. У изборној ноћи, огрејани жаром тријумфа, Кристијан Линднер, шеф либералне ФДП и копредседавајући двојац Зелених, Аналена Бербок - Роберт Хабек, тврдили су да ће у преговорима наступати као монолитни блок и као такви формирати коалицију, ` са демохришћанима, или социјалдемократама.

У међувремену, јасно је да Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), одлази у опозицију, после 16 година, колико је владала са канцеларком Ангелом Меркел на челу. Дакле, нова влада биће у бојама семафора: црвено-жуто-зелена. А, све је јасније и да од монолитности није много остало. Иако је време расподеле министарских ресора још далеко, већ се јавно демонстрирају жеље. Преговарачи обећавају да ће нова коалициона влада стартовати почетком децембра, али и много пре персоналних дилема, најјаче фотеље, као што је она на челу Министарства финансија, дебело дрмају и преговоре и преговараче.

Говорка се, пише Дојче веле, и о могућим шефовима дипломатије. Помињу се Бербокова и гроф Александар Ламбсдорф, либералски посланик у Бундестагу. Нагађа се да ће политичарка ФДП, Мари-Агнес Штрак-Цимерман, преузети Министарство одбране, ако социјалдемократе не буду заинтересоване. Најмање спорно је да ће канцелар бити из редова социјалдемократа, Олаф Шолц.

Све у свему, разговори не морају нужно да резултују владајућом коалицијом. Немачка политичка сцена, нада се успеху и стрепи од неуспеха. Ако, ипак, пропадну, отвориће се вакуум, као што се то догодило пре четири године, кад је нација пет и по месеци чекала на нову владу. Притисак из ЕУ јачи је овог пута, са свих страна емитују се апели да отезању нема места.

Размимоилажења су, међутим, поприлична. Следећа влада мораће да одлучи о (не)учествовању немачких војних авиона у америчком транспорту нуклеарног оружја до места његове употребе. Застарели авиони типа "торнадо", који су до сада имали тај задатак, морају да се замене. Социјалдемократе су досад блокирале одлуку о томе да ли ће савременији модел који следи, бити оспособљен да носи нуклеарне ракете. Сада ће морати да се изјасне, а вероватни коалициони партнери, Зелени и либерали, имају потпуно различите ставове.

Док либерали желе и даље учешће Немачке у америчком "атомском одвраћању", Зелени би да се отарасе атомског наоружања, па и оног које Американци имају у Немачкој. Камен спотицања је и циљ НАТО да земље чланице издвајају два одсто укупног буџета за одбрану. Прихватили су га једино либерали. Зелени су против, социјалдемокарте нису за, али у свом предизборном програму то не одбијају строго као раније.

Раздор стварају и различити ставови по питању да ли ЕУ може да се задужи у име свих чланица, као што је то био случај са Фондом за помоћ у борби против пандемије. СПД и Зелени желе да то постане уобичајена пракса, а ФДП одбијају "Унију дугова". Либерали су, 2017, одустали од коалиције са демохришћанима и Зеленима због неколико спорних питања, међу којима је било управо и ово, о односу према ЕУ.

Различит је и одговор на питање да ли би немачки став према Русији и Кини требало да буде оштар или мек. Нико није упорније бранио немачко-руски гасовод "Северни ток 2" него СПД. Зелени би, међутим, да га зауставе. И у односу на Кину, Зелени су за оштрији став, јер сматрају да се превише форсирају економски интереси, а премало људска права. У оба питања су либерали ближи Зеленима него социјалдемократама.

ДРОНОВИ

У ВЕЛИКОЈ коалицији са ЦДУ, СПД је одлагао одлуку о употреби наоружаних беспилотних летелица, истичући да "нису темељно претресли ту тему". Либерали сматрају да заштита војника на терену захтева хитно наоружавање дронова. Зелени тако нешто први пут нису јасно искључили као могућност, упркос противљењу базе. Инстистирају на јасном сценарију употребе, јер је јасно да ће наоружани дронови, највероватније, постати стварност. Отпора ће, претходно, бити и у редовима СПД и Зелених.

ПАЦИФИСТИ И НАС БОМБАРДОВАЛИ

ДОГОДИНЕ Бундестаг гласа о продужењу обе мисије у Малију. И без тога, немачки политичари тренутно, због авганистанског искуства, имају под лупом све војне ангажмане у иностранству. Коалиција СПД и Зелених одлучила је да ангажује војску на Косову 1999. и у Авганистану 2001. године, тако да пацифистичке теорије које обе странке начелно заступају, не морају ништа да гарантују. Напротив.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)