КОВИД УВЕО РУМУНИЈУ У ЗДРАВСТВЕНИ КОЛАПС: Вирус корона поново бесни у Европи, пандемија однела животе великог броја лекара

И. СТАНОЈЕВИЋ

22. 10. 2021. у 20:31

КОРОНА поново јаче бесни Европом! Најтеже је погођена Румунија, из које у свет одлазе драматични кадрови, болнички ходници затрпани пацијентима, мртве одвозе у црним, пластичним кесама. Број оболелих од ковида 19 драматично расте и у Немачкој и Русији, а пандемија је однела животе великог броја медицинских радника. Светска здравствена организација помиње бројку од 180.000.

КОВИД УВЕО РУМУНИЈУ У ЗДРАВСТВЕНИ КОЛАПС: Вирус корона поново бесни у Европи, пандемија однела животе великог броја лекара

Недовољно лекара за све оболеле / Фото АП

Летонија, Литванија и Бугарска тренутно такође бележе високе стопе заражавања и смртности. Али, у Румунији се догађа права здравствена катастрофа. У претходна 24 сата регистровано је 19.000 новооболелих и 574 умрлих. Оно што Румунију разликује од осталих земаља ЕУ јесте то што је њен здравствени систем преоптерећен као ниједан други и што се, према мишљењу многих директора болница и лекара, налази пред колапсом.

Истовремено, Румунија, заједно са Бугарском, има најнижу стопу вакцинације у ЕУ. Само трећина становништва потпуно је вакцинисана. Скепса према вакцинама веома је раширена појава коју иначе подржавају и националистички оријентисани политичари, као и утицајна Румунска православна црква.

- Нисмо само у пандемији, ми смо у катастрофи - поручује Данијел Корију, председник Колегијума румунских лекара (ЦМР), који је недавно написао отворено писмо "Врисак из очаја", где описују стање на терену.

Кола Хитне помоћи стално довозе нове пацијенте, описује ситуацију у Румунији немачки Дојче веле. Готово сви су стари људи, углавном невакцинисани. Многи једва дишу, а неки кажу да се упркос свему не би вакцинисали. Један лекар коментарише: "Ова навала пацијената има везе с немаром људи и недостатком информација".

Уз све то Румунија се налази у политичком вакууму. После вишемесечних спорова, социјално-либерална влада премијера Флорина Читуа срушена је почетком месеца, изгласавањем неповерења. Могле би да прођу недеље и недеље до формирања нове коалиције.

У јуну је председник Клаус Јоханис оценио да је кампања вакцинације "успешна" и рекао да је пандемији дошао крај, иако су стручњаци у то време већ упозоравали да би се требало припремити за нови талас короне.

Румунска влада морала је, прошле недеље, да затражи помоћ из иностранства, па ће апарате за кисеоник и кревете за интензивну негу добити из других земаља ЕУ. Суседна, много сиромашнија Молдавија послала је лекаре и медицинско особље, а Будимпешта је прихватила румунске пацијенте.

ПАРИЗ

СУПРОТНЕ ВЕСТИ о броју вакцинисаних стижу из Париза чији су становници вакцинисани, можда, и највише на свету: цепљено је чак 99 одсто пунолетних Парижана!

ВАКЦИНЕ ЋЕ ВАС ПРЕТВОРИТИ У ЗОМБИЈЕ

ПРОТИВНИЦИ вакцинације могли су у Румунији, неометано да демонстрирају, стотине хиљада лажних вести круже друштвеним мрежама. Звучни запис са школског часа у граду Ботосани на северу земље недавно је доспео на насловне стране. Ђаци су тајно направили снимак на којем им учитељ поручује да ће их вакцине претворити у "зомбије" и оптужује болнице за организовано масовно истребљење "као у Аушвицу".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)