НЕКА ПРОБАЈУ ДА НАС ОГРАНИЧЕ: Путин на међународном форуму "Валдај" у Сочију рекао да се постојећи модел капитализма исцрпео

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

22. 10. 2021. у 20:07

Покушаји да се ограничи суверено право Русије да управља својим територијалним морем на Арктику су узалудни, изјавио је председник Русије Владимир Путин на међународном форуму "Валдај" у Сочију.

НЕКА ПРОБАЈУ ДА НАС ОГРАНИЧЕ: Путин на међународном форуму Валдај у Сочију рекао да се постојећи модел капитализма исцрпео

Фото АП

- Ми делујемо на основу међународно признатих докумената којима смо се придружили. Спремни смо да на основу тих докумената градимо односе са свим државама света, укључујући и Европску унију. Али ако неко са стране покуша да, заобилазећи та међународно призната документа, ограничи наше суверено право да управљамо сопственом територијом, а територијално море је по међународном праву део територије приобалне државе, то је узалудан покушај - рекао је Путин на заседању међународног клуба "Валдај". Путин је оценио и покушаје да се ограничи руско присуство на Арктику, укључујући и у енергетици. - Нека пробају - рекао је Путин.

Мада је председник Русије у Сочију на међународном форуму "Валдај" критиковао, због много разлога, Запад, његове оцене се неће одразити на односе са западним земљама, изјавио је у петак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путин је указао да се светски међународни поредак не може градити на бившим теоријама и да се постојећи модел капитализма исцрпео.

- После завршетка Хладног рата колективни запад је постао апсолутни владар планете. Али, то време се брзо завршило. Они који су се осетили победницима, без обзира на то што им се чинило да су се попели на Олимп, осетили су да им се тресе тло под ногама. Постојећи модел капитализма се исцрпео, јер се неравноправно распоређује материјално богатство и неједнакост расте колосално. Резултат свега тога је неконтролисана миграција - закључио је Путин.

Светске агенције и листови посебну пажњу су посветиле Путиновом обећању да ће "Гаспром", чим добије сагласност Немачке, пустити у рад један цевовод "Северног тока 2", а биће спреман да до краја године пусти гас другим цевоводом, па ће Европа годишње добијати 55 милијарди кубика плавог горива. Што се тиче Русије, она је спремна да помогне да се ублажи енергетска криза у Европи.

ХВАЛА ЕВРОПЉАНИМА ЗА САНКЦИЈЕ

РУСИЈА сада извози храну у вредности већој од 25 милијарди долара. Хоћу још једном да захвалим Европљанима на санкцијама за пољопривредне производе. Ми смо одговорили стимулисањем својих пољопривредника - казао је Путин и објаснио да је Русија организовала производњу онога што је Запад забранио да јој се продаје.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)