БЛИЖИ СЕ РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА? Лидери ЕУ позвали на превазилажење неодлучности о вакцинама

Танјуг

22. 10. 2021. у 12:57

ЛИДЕРИ 27 земаља чланица ЕУ са самита у Бриселу позвали су данас на јачање напора у циљу превазилажења неодлучности коју грађани имају када је реч о вакцинацији против ковида-19.

БЛИЖИ СЕ РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА? Лидери ЕУ позвали на превазилажење неодлучности о вакцинама

Фото: ЕПА

ЕУ лидери констатују да је вакцинација донела значајан напредак у борби против ковида-19, али да се стопа вакцинације мора повећати широм Европе.


 - Да би се даље повећале стопе вакцинације широм Уније, требало би појачати напоре за превазилажење неодлучности у вези са вакцином, укључујући и борбу против дезинформација, посебно на платформама друштвених медија - наводи се у закључцима самита.

Лидери ЕУ су позвали земље чланице на даљу координацију у циљу олакшавања слободе кретања унутар ЕУ, у светлу епидемиолошке ситуације, а Комисија је позвана да убрза свој рад на узајамном признавању сертификата са трећим земљама.

Позива се и на финализацију тзв. Уније здравства, која би требало да осигура бољу превенцију, спремност и одговор ЕУ на будуће здравствене кризе.

Европски савет поновио је посвећеност ЕУ доприносу међународном одговору на пандемију и обезбеђивању приступа вакцинама за све.

Поред позива државама чланицама да убрзају испоруке вакцина земљама где су оне најпотребније, ЕУ се обавезала и да ће наставити да подржава производњу и употребу вакцина у партнерским земљама.

БОНУС ВИДЕО:

ЈЕДНА ТАЈНА ВИМИНАЦИЈУМА: Флота речних бродова замрзнута у времену

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)