ПУТИН ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Само пробајте да нам ограничите присуство на Арктику

Novosti online

22. 10. 2021. у 10:26

ПОКУШАЈИ да се ограничи суверено право Русије да управља својим територијалним морем на Арктику су узалудни, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

ПУТИН ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Само пробајте да нам ограничите присуство на Арктику

Фото: Танјуг/АП Пхото

- Ми делујемо на основу међународно признатих докумената којима смо се придружили. Спремни смо да на основу тих докумената градимо односе са свим државама света, укључујући и Европску унију. Али ако неко са стране покуша да, заобилазећи та међународно призната документа, ограничи наше суверено право да управљамо својом сопственом територијом, а територијално море је по међународном праву део територије приобалне државе, то је узалудан покушај, рекао је Путин на заседању међународног клуба „Валдај“.

Путин је оценио и покушаје да се ограничи руско присуство на Арктику, укључујући и у енергетици.

- Нека пробају - рекао је председник.

Он је истакао да је Русија развила сопствену стратегију освајања ресурса на Арктику и прилично је продуктивна у Арктичком савету, где су присутне земље Европске уније.

Према речима руског председника, о питањима сарадње на Арктику разговарао је на састанку са председником САД Џозефом Бајденом у Женеви.

- Спремни смо да наставимо нашу сарадњу у широком смислу са свим заинтересованим странама на Арктику на основу норми међународног права - истакао је Путин.

Истовремено је подсетио да се Русија придржава свих међународних правила о економској зони од 400 миља.

- Сада смо говорили о „Северном току 2”. У складу са тим правилима требало је да добијемо одговарајућу дозволу од обалских држава Финске, Шведске, Данске када чак нисмо ни пролазили кроз њихово територијално море, него кроз искључиву економску зону тих држава. То је у складу са међународним правом. Ми поштујемо то право, и од нас су сви тражили, укључујући и Европљане, да делујемо у оквиру тих међународних правних норми. А шта они, не намеравају да их испуњавају, или шта? Од нас захтевају да их поштујемо, а они сами не намеравају то да чине? Е па то се неће догодити - поручио је лидер Русије.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)