ЗГРАДА БРИТАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА ТРАЖИ ХИТНУ ОБНОВУ: Вестминстерска палата се распада

Novosti online

22. 10. 2021. у 13:55

ЗНАМЕНИТА зграда британског парламента се распада! Уочене су бројне пукотине у камену, а упркос програму одржавања, она се распада брже него што може да се поправи и хитно јој је потребан програм целокупне обнове, рекла је начелница Дома лордова Натали Еванс.

ЗГРАДА БРИТАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА ТРАЖИ ХИТНУ ОБНОВУ:  Вестминстерска палата се распада

Фото: Принтсцреен/Фацебоок/Daily Mail

Много недостатака забележели су инжењери, архитекте и други стручњаци који су заједно провели 4.700 сати истражујући више од 150 година стару Вестминстерску палату.

Изграђена средином 19. века, зграда је дом британског парламента. На северном крају палате, уздижући се изнад реке Темзе, налази се Биг Бен. Он је својим карактеристичним звоном и "бонговима" последњих година подвргнут скупој обнови. Процењени трошак потпуне обнове од 4,3 милијарде фунти пре неколико година довео је до тога да се оклевало у одобравању пројекта.

- Зграда Дома парламента препозната је у целом свету као симбол наше нације, али она захтева виши ниво бриге да би остала у функцији и потребан јој је основни програм рестаураторских радова - рекао је начелник Доњег дома Јакоб Рес-Мог.

Инспектори су овог лета прочешљали 2.343 собе и просторије током парламентарне паузе док су заступници били на годишњим страначким конференцијама. Открили су проблеме са многим историјским обележјима зграде, укључујући и оне на оригиналним витражним прозорима из викторијанског доба који су се изобличили и спустили због старости.

Такође су наишли на километре застарелих и испреплетених цеви за плин, струју, воду, канализацију и грејање у огромном подруму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)