ЈАПАН ПОДИГАО ЛОВЦЕ Руски и кинески хеликоптери полетели са ратних бродова

Novosti online

22. 10. 2021. у 09:57

РАТНО ваздухопловство Јапана подигло је ловце због узлетања руских и кинеских хеликоптера са војних бродова, изјавио је заменик главног секретара кабинета јапанског премијера Јошихико Исозаки.

ЈАПАН ПОДИГАО ЛОВЦЕ Руски и кинески хеликоптери полетели са ратних бродова

Фото: ЕПА

Како у Токију наводе, авиони су летели на око 50-100 километара од јапанског острва Сумису (острво архипелага Смит) након што је по један брод Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине прошао кроз Шангајски мореуз, док се још пет руских и кинеских бродова приближило источној страни острва Хоншу.

-Јуче, 21. октобра, бродови су прошли између острва Сумису и Торисима, архипелага Изу, а затим је у подручју 50-100 километара југозападно од острва Сумису са кинеског и руског брода полетео по један хеликоптер - саопштио је Исозаки.

Као одговор на то подигнути су јапански ловци. Представник владе је додао да Токио „са великом пажњом прати кинеске и руске војне бродове у близини својих територија и предузима све мере како би осигурао безбедност морског и ваздушног простора. Нећу говорити о циљевима због којих пролазе кинески и руски бродови“.

Заједничке руско-кинеске војне вежбе „Поморска сарадња 2021“ одржане су 14-18. октобра у Јапанском мору, саопштила је прес-служба Источног војног округа Пацифичке флоте Русије. Одржано је више од 20 различитих вежби, а морнари су радили на заједничким тактикама маневрисања и на организацији комуникације.

Раније је Министарство одбране Јапана изјавило да је пролазак бродова Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине потпуно у складу са међународним нормама и да није било нарушавања граница.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)