ТРЕЋИ ДОЛАЗАК ТАЛИБАНА У МОСКВУ: Много препрека за нову авганистанску власт до њеног пуног признавања и поред разумевања Кине и Русије

Б. Влаховић - дописник из Москве

22. 10. 2021. у 10:15

РУСИЈА, Кина и десетак других земаља ће сарађивати са новим руководством у Кабулу и залагаће се да Авганистан што пре добије хуманитарну помоћ, али талибани ће бити признати тек кад докажу да ће поштовати људска права у својој земљи.

ТРЕЋИ ДОЛАЗАК ТАЛИБАНА У МОСКВУ: Много препрека за нову авганистанску власт до њеног пуног признавања и поред разумевања Кине и Русије

Талибани на скупу у Москви, Фото АП

То је резултат трећег боравка делегације новог авганистанског руководства у Москви, где је у хотелу "Президент" одржан скуп на ком су учествовали представници десет земаља региона који окружује Авганистан.

У свим информацијама о боравку талибана у Москви у загради је писало да се ради о терористичкој организацији забрањеној у Русији.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је талибане да формирају "инклузивну владу" у којој би биле представљене све политичке снаге јер је то предуслов за стабилан мир у Авганистану. У Москви су били само представници Владе Авганистана састављене од Паштуна, а Руси траже да буду заступљени и Таџици, Узбеци, Туркмени и други народи. Талибани су освојили власт у Авганистану 15. августа.

Представник председника Путина за Авганистан Замир Кабулов објаснио је да на преговоре у Москви који имају статус консултација, нису позвани представници оних снага које се супротстављају талибанима у Панџшеру.

Авганистанску делегацију предводио је потпредседник владе Абдул Салам Ханафи. Он је по националности Узбек и деведесетих година је био министар образовања Авганистана. Али опозиционери из Панџшера тврде да је он талибанска марионета. Сва власт је у рукама породице Хакани, по којој се и зове терористичка група Хакани. Један од чланова тог клана је сада министар полиције. Добро упућени знају да је сва власту у Авганистану у рукама главног племена Паштуна. Због тога о вишенационалној влади директно и треба разговарати са кланом Хакани и њиховим менторима у Пакистану.

Авганистан који има 38 милиона становника налази се у тешкој економској ситуацији. У Авганистану је жестока цензура медија тако да само тамошње становништво зна право стање у земљи. 

САД изостале

ПРЕДСТАВНИЦИ САД већ други пут нису дошли на састанак Московског формата о Авганистану, казао је руски министар Лавров. У тој групи која би требало да помогне Авганистану да се стабилизује су Русија, САД, Кина и Пакистан. Московски формат је формиран 2017. године.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)