"СВЕТ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ ДРАМАТИЧНЕ КРИЗЕ" Путин: Дефицит гаса у Европи је резултат рада Европске комисије

Novosti online

21. 10. 2021. у 21:09

РУСКИ председник Владимир Путин рекао је да свет може да избегне драматичне кризе уколико се окрене фундаменталним пројектима као што је „Северни ток 2“, а не спот тржишту.

СВЕТ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ ДРАМАТИЧНЕ КРИЗЕ Путин: Дефицит гаса у Европи је резултат рада Европске комисије

Фото: Танјуг/АП Пхото

- Потребно је мислити о томе да ли треба покушавати ограничити експлоатацију, укључујући Арктик? Да ли је потребно због политичких мотива спречавати отварање нових транзитних маршрута, као што је ‘Северни ток 2’ . Ето о чему треба мислити, о фундаменталним стварима. Као и да ли је потребно, имајући у виду ризик од непредвидивости, све концентрисати на спот тржишту. Или ипак треба, полазећи од здравог разума и неопходности, размишљати о дугорочним инвестицијама, базирати се и на дугорочне уговоре - рекао је руски председник.

Додао је и да „Гаспром“ не остварује екстра приходе од испорука гаса у Европу по дугорочним уговорима, али да Русија због тога није у сузама.

- Оне европске компаније које добијају гас од ‘Гаспрома’ по дугорочним уговорима добијају га, молим за пажњу, четири пута јефтиније, не изражено у процентима, него четири пута. И ‘Гаспром’ екстра профит не остварује, не ронимо сузе због тога јер смо заинтересовани за дугорочне уговоре, дугорочне узајамне обавезе - рекао је Путин на Међународном дебатном клубу „Валдај“.

Руски председник је навео да се приликом склапања дугорочних уговора за гас узимају у обзир цене за сирову нафту.

- Пошто се цене гасе формирају шест месеци после промена цене нафте онда је, пре свега, ситуација стабилнија, а друго, после шест месеци – то значи да снабдевачи и потрошачи могу да се оријентишу у ходу када је реч о кретањима на светским тржиштима  - додао је он.

Шта се дешава на спот тржишту

Објаснио је и шта се дешава на спот-тржишту.

- Читава филозофија Европске комисије последњих година била је усмерена на регулисање тржишта енергената, укључујући гас, преко берзе, тзв. спот. Уверавали су нас да је неопходно одустати од тзв. дугорочних уговора у којима се цене везују за берзу, за тржишне цене сирове нафте и нафтних деривата.. Све су почели да своде на спот. А на спот-тржишту то у велико мери није реални гас, то нису физички обими који се не повећавају, то је гас на папиру. На папиру записано. А физичких обима нема, они се смањују - навео је Путин.

Руски председник је рекао и да на Западу одлуке у вези са енергетиком доносе у оквиру политичких циклуса, а не експерти.

„Северни ток 2“ – савремена технологија, еколошки стандарди

Путин је навео и да гасовод „Северни ток 2“ представља савремену технологију и савремени цевовод, као и да је избацивање угљен-диоксида у атмосферу 5, 6 пута мање него приликом транзита гаса преко Украјине.

Како је додао, с тог аспекта еколози би требало да позивају на обустављање транзита преко Украјине.

- Али, све је наопако – траже да се повећа - навео је он.

Дефицит гаса у Европи- резултат рада ЕК


Путин је навео и податак да је се експлоатација гаса у Европи у првом полугодишту смањила за 22,5 милијарди кубних метара, а да у подземним складиштима недостаје 18,5 милијарди кубних метара гаса.

Дефицит гаса у Европи, који може да достигне 70 милијарди кубних метара, има везе са активностима ЕК а не Русије.

- Русија је, укључујући Гаспром, повећала испоруке - закључио је Путин.

 

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ТАКО СЕ ТО РАДИ НА МИНУС 20: Владимир Путин на богојављенском купању

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)