СЕКС-АФЕРА ОБОРИЛА УРЕДНИКА "БИЛДА": Шеф групе "Аксел Шпрингер" упоредио Немачку са комунистичком диктатуром

И. СТАНОЈЕВИЋ

21. 10. 2021. у 10:11

КЛУПКО око сад већ бившег главног и одговорног уредника најтиражнијих немачких новина "Билд" Јулијана Рајхелта (41), одмотавало се још од децембра 2020. године.

СЕКС-АФЕРА ОБОРИЛА УРЕДНИКА БИЛДА: Шеф групе Аксел Шпрингер упоредио Немачку са комунистичком диктатуром

Фото ЕПА

Њему се, после опсежног истраживања "Ипен групе", на душу стављају злоупотреба положаја, секс-скандал са младом новинарком истог листа, употреба наркотика и неспособност да одвоји приватну сферу од пословне.

Рајхелт је смењен са чела дневника који се штампа у 1,24 милиона примерака и свакодневно има осам милиона читалаца, али се афера ту не завршава. Путеви воде ка крупнијим "рибама", међу којима је Матијас Дефнер, први човек интернационалног медијског гиганта издавачке групације "Аксел Шпрингер", у чијем је саставу и таблоид "Билд".

Рајхелт се, наводно, недопустиво понашао, стоји у извештају Ипена, који је требало да буде интегрално објављен, али се од тога у последњи час одустало, што је довело до праве лавине реаговања и спекулација. Прве информације отишле су у јавност у марту ове године, кад је хамбуршки недељник "Шпигл" објавио да је "неколико сарадница пријавило Рајхелта због непримереног понашања". Он се привремено повукао са функције, али је већ крајем истог месеца на њу враћен, уз образложење да "Шпрингер", упркос неким грешкама у руковођењу, не види разлог да га смени.

Сам Дефнер, горљиво је бранио Рајхелта, а сада би, спекулише "Фајненшел тајмс", "речи које је изговорио, могле да му се врате као бумеранг". Дефнер је, наиме, описао "Билдовог" главног уредника као "заиста последњи примерак новинара у Немачкој, који још храбро протествује против ауторитарне државе". Лист у коментару додаје да Дефнер мисли на комунистичку Источну Немачку, која је имала тајну полицију, злогласни Штази.

- Скоро сви остали, само су пропагандни асистенти - казао је Дефнер.

У међувремену, изашло је и на видело ко је спречио да у јавност оде извештај "Ипен групе".

Иза тога стоји, ни мање ни више, други медијски магнат, Дирк Ипен, шеф издавачке групације "Ипен", која држи минхенске листове "Меркур" и "Тагесцајтунг", као и "Франкфуртер рундшау". Ипен је, наиме, спречио објављивање извештаја сопственог тима истраживачких новинара о Рајхелтовим гресима. Чланак је требало да буде објављен 17. октобара.

Медијска група "Ипен", образложила је повлачење извештаја чињеницом да нема намеру да економски науди медијском конкуренту "Билду". Тим истраживачких новинара је, међутим, "био шокиран одлуком, која је против свих правила независног извештавања".

Удружења новинара оштро критикују поступак Дирка Ипена, и пореде га с маниром феудалног господара. О случају Рајхелт, свет је сазнао са страница "Њујорк тајмса", који је објавио делове интерног истраживања против њега.

Велики посао

ЗЕМЉОТРЕС у немачкој медијској бранши привукао је глобалну пажњу јер је недавно издавачка кућа "Аксел Шпрингер" потписала уговор о куповини америчког медија "Политико" и портала "Протокол", специјализованог за технолошке вести, "тежак" милијарду долара.

Скандал Фокс

ДОЈЧЕ веле подсећа на сличну ситуацију у америчким медијима, на аферу ТВ канала Фокс њуз. Секс-скандал "обио се" о главу републиканца Роџера Ејла, првог човека ове телевизијске мреже, кога је 2016. године тужила новинарка Гречен Карлсон. Придружиле су јој се бројне колегинице са истом оптужбом за мобинг и злоупотребу положаја.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)