НЕ МОРА ОД ИСТОГ ПРОИЗВОЂАЧА: Америчка ФДА ће ускоро да одобри комбиновање вакцина

Танјуг

20. 10. 2021. у 01:12

УПРАВА за храну и лекове (ФДА) ускоро ће дозволити Американцима да добију додатну, "бустер" дозу вакцине против ковида 19 другачију од оне коју су првобитно примили, преноси Глас Америке позивајући се на америчке медије.

НЕ МОРА ОД ИСТОГ ПРОИЗВОЂАЧА: Америчка ФДА ће ускоро да одобри комбиновање вакцина

Фото АП

Федерални регулатор требало би да објави стратегију о комбиновању вакцина у среду, када званично одобри бустере за вакцине компанија Модерна и Џонсон и Џонсон.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести такође су одобрили додатну дозу Фајзерове вакцине за одређене категорије становништва, најраније шест месеци после последње примљене дозе.

У те категорије спадају грађани старији од 65 година, Американци који живе у домовима за стара лица, радници хитних служби, као и наставници и здравствени радници, као и људи између 50 и 64 године, који имају специфичне здравствене проблеме.

Одлука да се дозволе додатне дозе вакцина Модерна и Џонсон и Џонсон уследила је после студије коју је прошле недеље објавио Национални институт за здравље (НИХ).

Студијом је утврђено да се код особа које су прво примиле вакцину Џонсон и Џонсон ниво антитела повећао више од 76 пута након што су примили бустер вакцину компаније Модерна, а 35 пута после додатне дозе Фајзерове вакцине.

Код оних који су добили другу дозу Џонсон и Џонсон вакцине, број антитела се увећао само четири пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)