ПИСАЛА ПИСМО: Девојчица (12) из Украјине тражи помоћ Уједињених нација

Танјуг

19. 10. 2021. у 23:34

СТАЛНА мисија Русије при Уједињеним нацијама предала је писмо 12-годишње Фајне Савенкове из украјинског града Луганска, која позива генералног секретара УН Антонија Гутереша да помогне у гашењу украјинског веб сајта Миротворетс, који објављује личне податке људи, рекао је данас Дмитриј Пољански, представник Русије при УН.

ПИСАЛА ПИСМО: Девојчица (12) из Украјине тражи помоћ Уједињених нација

Фото: Архива Новости

Пољански је рекао да је писмо Фајне Савенкове прослеђено и да она у њему тражи од Гутереша да "притисне" Украјину да угаси екстремистички сајт Миротворетс, чију базу података уносе "украјински националисти и радикали", пише Тас с.

- Ово није је сасвим уобичајена пракса за нашу мисију, обично проследимо писма државних агенција и грађанских организација, али ситуација која укључује директно обраћање 12-годишњег детета захтева непосредну акцију и јасну, недвосмислену квалификацију - рекао је он.

Пољански је додао да је копија писма послата Дечијем фонду Уједињених нација (УНИЦЕФ) и да се нада да челници УН неће оставити овај "нечувени случај" без пажње и правилне процене.

Раније је злогласна веб страница Миротворетс објавила да је укључила Фејну Савенкову у списак људи који представљају претњу националној безбедности Украјине. Сајт је објавио њене личне податке, фотографије и снимке њених објава на интернету, а администратори сајта верују да Савенкова "учествује у анти-украјинским пропагандним догађајима".

Савенкова је приметила да се "објављивањем личних података деце на оваквим сајтовима крше дечија права". Она је додала да украјинске власти не реагују на кршење права деце у својој земљи и изразила наду да ће УН предузети мере и да ће сајт бити угашен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)