НАЈСТАРИЈА ЕВРОПСКА НАЦИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ ПОМОЋИ У КУЋИ? Нова одлука Владе Италије - странци без санитарне зелене карте неће више моћи да раде!

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

19. 10. 2021. у 20:10

БЕЗ санитарног сертификата напоље из куће - грубо речено овако би се могла тумачити нова одлука Владе Италије.

НАЈСТАРИЈА ЕВРОПСКА НАЦИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ ПОМОЋИ У КУЋИ? Нова одлука Владе Италије - странци без санитарне зелене карте неће више моћи да раде!

Фото: Депоситпхотос

Сви који су до сада били ангажовани као помоћ старима, или за чување деце, а не поседују зелену карту, не могу више да раде тај посао.

Тако је одлучила италијанска Влада: сва таква радна снага, а превасходно су то жене, мора бити вакцинисана или радити ПЦР тест сваких 48 сати као доказ да нису позитивни. Иако поседују регуларан уговор са послодавцем имају рок од само пет дана да стекну доказ о имунизацији, или морају бити удаљени са посла „због одбране здравља особе којој асистирају“. Уколико не испуне ове здравствене услове не могу више ни да станују код послодавца, нити је он обавезан да држи такву особу.

А ако се испостави контролом ПЦР теста да је особа позитивна на Ковид, мора остати у том стану у карантину две седмице.

Резултати истраживања показују да у Италији има око 900.000 особа за помоћ старијима, или су послуга у кући, или брину о деци, а раде уз регуларним уговоре. А ко се том броју додају они који раде на црно, долази се до цифре од око два милиона особа, од којих су 73 посто страни држављани, а највише их је из Источне Европе, 43,8 посто.

Одлука је образложеба примером да на овим пословима ради велики број Румунки које често путују у земљу порекла. Како је у Румунији велики број заражених корона вирусом, а мало вакцинисаних, повратком у Италију оне могу да унесу вирус. Други проблем је што је део страних држављана за помоћ у кући вакцинисан руским “Спутњиком Ве” у земљи из које долазе, али ту вакцину не признаје Европска нити Италијанска агенција за лекове.

Док Влада разматра одлуку о делимичном одступању од правила за доделу зелене карте таквим особама, бројне италијанске породице су у паници. Ризикују да остану без помоћи у кући, а најстрашније је пензионерима и инвалидима јер Италија има најстарије становништво у Европи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)