ПОЉСКИ ЗАКОНИ СУ ИЗНАД ЕВРОПСКИХ: Вишегодишњи сукоб између Варшаве и Брисела дошао je сада до саме тачке усијања

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

19. 10. 2021. у 19:47

ОДНОСИ између ЕУ и Пољске су се затегли и налазе се пред пуцањем. Брисел је упозорио Варшаву да крши европска правила, пољске власти узвраћају закључком да се ради о уцени. Међусобни проблеми су настали ступањем на власт странке Право и правда пре шест година, али последња одлука Уставног суда Пољске да оређени чланови европских споразума нису у сагласности с домаћим уставом, чиме је утврђен примат националних закона над европским, озбиљно је узбуркала Одру.

ПОЉСКИ ЗАКОНИ СУ ИЗНАД ЕВРОПСКИХ: Вишегодишњи сукоб између Варшаве и Брисела дошао je сада до саме тачке усијања

Урсула фон дер Лајен / Фото АП

Све је у уторак добило и форму одвојеног вербалног двобоја пред европским парламентом у Стразбуру, између шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и пољског премијера Матеуша Моравјецког који је позван да се изјасни пред посланичким аудиторијумом.

- Нећемо дозволити да наше заједничке вредности буду доведене у опасност. Владавина права је лепак који повезује нашу унију. Комисија ће реаговати - поручила је ауторитативно Урсула фон дер Лајен.

Пољски премијер јој није остао дужан. Осудио је речник "претњи и принуде". Отишао је даље и стао на браник суверености држава. Добио је за то аплаузе својих многобројних истомишљеника из посланичких клупа.

- Уцене постају уобичајена метода одређених земаља чланица, што није у основи демократије - сасуо је Моравјецки у лице критичарима.

Иначе, пред предстојећи самит ЕУ који ће бити одржан у четвртак и петак, Моравјецки је послао писмо шефовима држава или влада чланица, истичући ризик да ЕУ постане организација којом централизовано управљају институције лишене сваке демократске контроле.

ЕУ сада мери како да казни Варшаву коју је примила у своје чланство 2004. године. Одавно нису на истој линији, када је реч о слободи медија, односу према ЛГБТ популацији и мигрантима, судској реформи и независности правосуђа. Суштинско питање је, међутим, да ли ЕУ може озбиљније да казни Пољску?

Против Варшаве је већ покренута процедура због кршења европских правила пре четири године, због непоштовања демократских начела. Теоретски, Пољској би тако могло у крајњој инстанци да се ускрати право гласа на одређено време у еврпским институцијама. Али, спорост европске администрације и немогућност реаговања и овде долазе до изражаја.

Од почетка године, ЕУ на располагању има и једно много моћније оружје - суспендовање фондова за оне земље које не поштују основна права. Удар по џепу у ова времена највише боли. Пољској и Мађарској већ је залеђена прва транша из плана обнове. У питању су милијарде евра - милијарду Будимпешти и пет милијарди Варшави - што је само део укупне суме, али значајан. Али, даље од блокирања средстава тешко да може да се иде.

НИШТА ОД ИЗЛАСКА

ВЕЋИНСКА струја у ЕП истиче да је одлука пољског Уставног суда "правни полегзит" који би могао да доведе и до истинског изласка земље из ЕУ. То је, међутим, далеко од реалности, између осталог и зато што оснивачки акти ЕУ не предвиђају могућност искључења чланице. А Пољској не пада на памет да оде сама.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)