ОДЛУКУ УБРЗАЛИ ИЗБОРИ: Француска ће градити шест нових нуклеарних реактора

Танјуг

19. 10. 2021. у 09:38

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон најавиће пре Божића изградњу шест нових нуклеарних ЕПР реактора у Француској, објавио је дневни лист Фигаро.

ОДЛУКУ УБРЗАЛИ ИЗБОРИ: Француска ће градити шест нових нуклеарних реактора

Емануел Макрон, Фото АП

Утицај европске гасне кризе на цене енергије и последични удар на буџет домаћинстава шест месеци уочи председничких избора у Француској убрзали су ту одлуку, додаје лист, а преноси Ројтерс.

Портпарол Јелисејске палате је одбио да коментарише извештај Фигароа.

На почетку председничког мандата Макрон је обећао да ће до 2035. године смањити удео нуклеарне енергије у француском енергетском миксу на 50 посто са актуелних 75 процената. Енергетска криза, међутим, мења расположење у Паризу.

- Енергетска криза показује да је нуклеарна енергија исправан избор за нашу транзицију на зелену енергију - цитира Фигаро неименованог високог владиног званичника.

Влада је тврдила раније да неће покретати никакве нове пројекте нуклеарних реактора док се не заврши нуклеарна електрана у Фламанвилу, на северозападу Француске.

Међутим, министарка индустрије Ањес Пање-Ринашер је најавила 1. октобра могућност да Француска донесе одлуку о почетку градње шест нових реактора пре него што Фламанвил буде потпуно оперативан. Завршетак нуклеарке Фламанвил касни готово једну деценију уз огромно прекорачење трошкова, а министри и даље одбијају да кажу када ће бити прикључена на мрежу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)