РАСТ ЦЕНА ГАСА ЈЕ ГЕОПОЛИТИЧКИ ПРОБЛЕМ: Борељ - Русија испуњава своје обавезе

Новости онлајн

18. 10. 2021. у 21:59

ЕВРОПСКА унија сматра поскупљење енергената геополитичким проблемом, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре након седнице Савета ЕУ у Луксембургу.

РАСТ ЦЕНА ГАСА ЈЕ ГЕОПОЛИТИЧКИ ПРОБЛЕМ: Борељ - Русија испуњава своје обавезе

Фото АП

- Цене гаса треба посматрати са геополитичког становишта. Намеравамо да ову тему посветимо следећој седници Савета ЕУ за спољне послове (који ће се одржати у новембру у Бриселу) - рекао је Борељ.

Одговарајући на питања новинара о улози Русије у гасној кризи у Европи, Борељ је нагласио да „Русија строго испуњава све уговоре о испорукама гаса Европској унији, али не испоручује додатне количине“.

Европски дипломата такође је приметио да гасна зависност Европске уније од Русије „није новост, није створена јуче. Добијамо од Русије до 40 одсто гаса (укупно потребног ЕУ)“.

Борељ је такође ситуацију са растом цена гаса у Европи назвао „идеалном олујом, када су се многи објективни фактори временски поклопили“.

Цена гаса у Европи до краја трговања на лондонској берзи ИЦЕ у понедељак се кориговала на око 1.068 долара за хиљаду кубних метара, после наглог скока на почетку дана на скоро 1.300 долара након вести да је „Гаспром“ одбио да у новембру резервише додатне капацитете за транзит гаса преко Украјине, следи из података са берзе.

Вредност новембарских фјучерса на холандском чворишту ТТФ до краја дана пала је на 1.068,4 долара за хиљаду кубних метара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)