УКРАЈИНА: Кијев жели да учествује у сертификацији оператера „Северног тока 2“

Новости онлајн

18. 10. 2021. у 16:18

КИЈЕВ жели да учествује у сертификацији оператера „Северног тока 2“, саопштили су у украјинској компанији „Нафтогас“.

УКРАЈИНА: Кијев жели да учествује у сертификацији оператера „Северног тока 2“

Фото МК. РУ

„Нафтогас“ као национална компанија предала је захтев за учешће у процесу сертификације оператера ‘Северног тока 2’ немачком регулатору, Савезној мрежној агенцији“, саопштио је директор украјинске компаније „Нафтогас“ Јуриј Витренко.

Према његовим речима, „Нафтогас“ очекује одговор на свој захтев у року од месец дана. Он је, такође, рекао и да рачуна на то да захтев неће бити одбијен.

Витренко је навео да се позиција „Нафтогаса“ састоји у томе да „Северни ток 2“ не може бити сертификован, јер није осигурана његова „потпуна усклађеност са европским законодавством", као и због „неконкурентних акција компаније "Гаспром".

Гасовод „Северни ток 2“ протеже се од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња је завршена 10. септембра.

Тренутно је у току процес сертификације оператора гасовода, компаније „Норд стрим 2 АГ“. Она ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт одлуке, а затим ће своју оцену о томе дати Европска комисија. Цео процес, према законским захтевима, може потрајати неколико месеци. Немачки регулатор је у септембру добио комплетан пакет докумената потребних за сертификацију.

Раније је Савезна мрежна агенција Немачке издала дозволу за учешће у сертификацији пољској компанији за нафту и гас „ПГНиГ“. Варшава такође жели да испрати да оператер одговара захтевима трећег енергетског пакета ЕУ, којима се подразумевају компаније које се баве производњом и транспортом гаса. Данас је Витренко рекао да Кијев координише са компанијом „ПГНиГ“ своју позицију по овом питању.

ЗАПРАТИТЕ НПОРАТЛ НА ФЕЈСБУКУ

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације