МОРСКЕ ВЕЖБЕ РУСИЈЕ И КИНЕ: Американци изразили забринутост због управо окончаних маневара у Јапанском мору

Б. В.

18. 10. 2021. у 10:39

У ЈАПАНСКОМ мору су јуче завршени руско-кинески маневри "Морска сарадња 2021" који су почели 14. октобра.

МОРСКЕ ВЕЖБЕ РУСИЈЕ И КИНЕ: Американци изразили забринутост због управо окончаних маневара у Јапанском мору

"Адмирал Пантелејев" на заједничким руско-кинеским маневрима, Фото MO.Rusije

Заједнички су две морнарице вежбале отклањање опасности од противничких мина. Такође су гађали по макетама морских мина.

Прес-служба руске Тихоокеанске флоте је саопштила да су маневри били успешни и да су остварени сви планирани задаци као и да су у гађању циљева на води учесници маневара показали "снајперску прецизност".

Руску ратну морнарицу су представљали велики брод за борбу против различитих противничких пловила "Адмирал Пантелејев". Корвете "Херој Русије Алдар Циденжапов" и "Громки", затим подморница "Уст Бољшерецк" као и ракетни чамци и спасилачки тегљачи.

Кинези су ангажовали на овим маневрима разараче "Кун Мин" и "Нањ Чан", корвете "Бин Чожоу" и "Љу Чожау", као и дизелну подморницу и спасилачки брод.

Осим бродова и подморница на руско-кинеским маневрима је учестовала и 12 авиона и хеликоптера.

Лани због пандемије короне такве вежбе нису одржане, а 2019. су биле у акваторију Жутог мора. Заједничке маневре Руси и Кинези организују од 2005. године. У септембру прошле године Кинези су учествовали на великим маневрима у Русији "Кавказ 2020".

Све заједничке руско-кинеске војне вежбе Запад пажљиво прати и анализира. У јуну ове године руководилац Војног комитета НАТО Стјуард Пич је рекао да су се оне последњих година претвориле "од малих и релативно незначајних вежби у велике маневре". На Западу су упамтили да је Владимир Путин у октобру прошле године изјавио да је могуће да се формира војни савез између Москве и Пекинга.

Америчко војни аналитичари сматрају да су заједничке вежбе у Јапанском мору доказ јачања војне сарадње Кине и Русије. У Вашингтону су посебно забринути због тога што је ово био први случај да Кинези шаљу на маневре у иностранство авионе за борбу против бродова и подморница као и тешке разараче.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)