ОТЕТИ МИСИОНАРИ ИЗ САД: На Хаитију банде сада контролишу половину престонице Порт о Пренс, Вашингтон не шаље трупе

Н. С.

18. 10. 2021. у 09:56

НАЈМАЊЕ 15 хришћанских мисионара из Сједињених Држава и чланови њихових породица, укључујући и децу, отела је наоружана банда у близини главног града Порт о Пренса, док су напуштали сиротиште које су посетили, објавили су безбедносни званичници Хаитија.

ОТЕТИ МИСИОНАРИ ИЗ САД: На Хаитију банде сада контролишу половину престонице Порт о Пренс, Вашингтон не шаље трупе

Фото ЕПА

Детаљи о отмици нису до краја објашњени, али локално становништво је сведочило да су мисионари отети из аутобуса који је ишао ка аеродрому.

Хаити има једну од највећих стопа киднаповања на свету јер банде користе ситуацију у земљи да на овај начин дођу до новца. Више од 600 отмица је регистровано на Хаитију за првих девет месеци ове године што је знатно више од 231 киднаповања забележених за исти период 2020. године. Али чак и у земљи која је навикла на раширено безакоње, отмица тако велике групе Американаца шокирала је званичнике. До јуче по подне нико из америчке владе се није огласио поводом инцидента.

Хаити је годинама у стању политичких превирања, а ситуација се драстично променила на горе после убиства председника Жованела Моиза у јулу ове године. Уз то, разорни земљотрес који је у августу однео преко 2.000 живота, још је погоршао ионако лошу ситуацију и учинио је готово немогућом за нормалан живот људи.

Насиље расте у главном граду Порт о Пренсу. Према неким проценама, банде сада контролишу отприлике половину града. Недавно су банде пуцале на школски аутобус, при чему је повређено најмање пет људи, укључујући ученике, док је банда отела други градски аутобус.

Многи Хаићани, житељи званично најсиромашније земље Америке, позивали су Сједињене Државе да пошаљу војску да стабилизује ситуацију, али администрација председника Џозефа Бајдена није била вољна да пошаље трупе.

Мисија Уједињених Нација

КИДНАПОВАЊЕ америчких мисионара догодило се само дан након што је Савет безбедности Уједињених нација продужио своју мисију на Хаитију за девет месеци.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)