АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Балтичке земље не могу да обуздају напад Русије без америчких бомбардера

Novosti online

16. 10. 2021. у 17:10

БАЛТИЧКЕ чланице НАТО-а – Естонија, Летонија и Литванија – најугроженије су у случају напада Русије.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Балтичке земље не могу да обуздају напад Русије без америчких бомбардера

Фото: Принтскрин

Како пише часопис „Форбс“, војске све три земље су малобројне и немају тешко наоружање, због чега НАТО све чешће на источне границе Алијансе шаље бомбардере који увежбавају дејства заједно са контролорима летења.

Америчко ратно ваздухопловство пребацило је пар бомбардера Б-1 из Тексаса у Велику Британију ради спровођења једне од честих ротација. Како се наводи у чланку, према речима портпарола америчке команде то би требало да „демонстрира јединствену способност америчког ваздухопловства за брзо распоређивање и интегрисање са савезницима НАТО-а и коалиционим партнерима“.

Међутим, много говори чињеница које су задатке бомбардери и њихове посаде извршавали само неколико дана након што су се сместили у бази у Ферфорду.

Фото: УСАФ твитер

Бомбардери су полетели 11. октобра и кренули ка истоку преко Северног мора, прешли дански ваздушни простор, затим прелетели Балтичко море северно од Калињинградске области, а затим прелетели изнад територије Литваније. Чекала их је међународна група НАТО-а за вођење циљева и координацију ватрене подршке. Међу њима су били истурени контролори лета снага за специјалне операције Литваније, као и официри за контролу операција америчког ваздухопловства и морнарице из Команде за специјалне операције САД у Европи.

Како је саопштило америчко Министарство одбране, контролори и официри за вођење борбених дејстава који су били стационирани на литванском полигону „координисали су акцијама са посадама бомбардера и показивали условне копнене циљеве“.

Аутор материјала пише да није тешко схватити зашто се на полигонима током вежби контролора лета у близини источних граница Алијансе често могу видети ловци ваздушних снага свих земаља НАТО-а.

Чланице НАТО-а из балтичких држава – Естонија, Летонија и Литванија – најугроженије су у случају напада Русије, а такође су и најмање припремљене за самоодбрану. Војске све три земље су малобројне и немају тешко наоружање, пише аутор чланка.

У случају рата с Русијом, балтичким државама ће бити потребно појачање – и оно ће морати да се пошаље врло брзо. Да би се купило време за распоређивање ваздушно-десантних и тенковских бригада на истоку, Алијанса је у свакој од ове три земље распоредила тактичку групу батаљона, а још једна је распоређена у Пољској.

Али чак и овим тактичким групама недостаје ватрена моћ која би им била потребна за значајно успоравање напредовања руске војске на запад преко границе НАТО-Русија. Управо тиме се објашњава велики значај који НАТО придаје обуци контролора лета који координирају ватрену подршку из ваздуха за борбене тактичке групе распоређене у источним земљама Алијансе.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)