УСПЕШНИ И ПОРЕД САНКЦИЈА: Русија трећа на листи највећих извозника у ЕУ

Танјуг

16. 10. 2021. у 00:08

У ПЕРИОДУ од јануара до августа 2021. године Русија је у земље Европске уније извезла робу у вредности од 94,6 милијарди евра, што јој је омогућило да се задржи на трећем месту на листи највећих земаља-извозника у ЕУ на које је доспела у првих шест месеци ове године, објавила је европска агенција за статистику „Евростат“.

УСПЕШНИ И ПОРЕД САНКЦИЈА: Русија трећа на листи највећих извозника у ЕУ

Фото: Depositphotos

Од јануара од августа ове године извоз из Русије је повећан за 48,7 одсто у поређењу са истим периодом 2020. године када је остварен извоз вредан 63,6 милијарди евра, преноси Спутњик.

Поред Русије, међу три највећа извозника у ЕУ су Кина (285,9 милијарди евра) и Америка (145,8 милијарди евра).

Извоз робе из земаља ЕУ у Русију такође се повећао у првих осам месеци ове године, али само за 13,6 одсто - са 50,7 на 57,6 милијарди евра.

Највећи увозници производа из ЕУ су Сједињене Америчке Државе.

Укупна вредност извезене робе из земаља ЕУ у друге земље у периоду од јануара до августа износи 1,4 билиона евра, што је за 13,8 одсто више него за исти период прошле године.

ЕУ је увезла робу у вредности од 1,31 билион евра.

ЕУ је 2014. године увела санкције Русији у вези са догађајима у Украјини и уједињењем са Кримом, наводи Спутњик. Између осталог, уведене су ограничавајуће мере које се односе на трговину, финансије и војну сферу. Као одговор на то Русија је увела забрану увоза низа прехрамбених производа из земаља ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)