ПРЕСУДИЛИ СУ МУ ИСЛАМИСТИ: Школаска деца широм Француске одала почаст убијеном наставнику Самуелу Патију

Танјуг

15. 10. 2021. у 23:59

ШКОЛСКА деца широм Француске одала су данас почаст убијеном учитељу историје Самуелу Патију у знак обележавања годину дана откако му је исламистички екстремиста одрубио главу у нападу који је погодио срце секуларних вредности земље.

ПРЕСУДИЛИ СУ МУ ИСЛАМИСТИ: Школаска деца широм Француске одала почаст убијеном наставнику  Самуелу Патију

EPA

Патијев нападач Абдулах Анзоров, тинејџер чеценског порекла, желео је да се освети јер је учитељ користио карикатуре о пророку Мохамеду на часу о слободи изражавања 13-годишњака, пренео је Ројтерс. Муслимани сваки приказ пророка сматрају богохуљењем.

У новој школи у Валентону, јужно од Париза, која је добила име по Самуелу Патију, деца су данас певала песму о слободи говора. У школи у Кретеју, предграђу Париза, надзорник Даниел Оверло открио је у дворани плочу на којој је исписано Патијево име.

- Дворана Самуел Пати, 1973 - 2020. Убијен јер је бранио слободу говора - написано је на плочи.

Анзоров (18) је Патију одрубио главу великим ножем на улици у париском предграђу где живи средња класа усред белог дана. Полиција га је недуго затим убила.

Пре годину дана, председник Емануел Макрон описао је Патија као тихог хероја посвећеног усађивању демократских вредности слободе, једнакости и солидарности својим ученицима.

- Никада нећемо заборавити Самуела Патија. Прослављајући успомену на њега славимо слободу, републику и школу - рекао је ове седмице министар образовања Жан-Мишел Бланке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)