УБИСТВА ЛУКОМ И СТРЕЛОМ ИПАК ТЕРОРИЗАМ: Смена конзервативне и владе левог центра у Норвешкој у знаку истраге масовног злочина

Д. Д. С.

14. 10. 2021. у 23:28

СТУПАЊЕ на дужност нове владе у Норвешкој поклопило се са највећим масовним убиством, и највероватније терористичким чином, у последњој деценији у овој, иначе мирној, земљи. Полиција је саопштила да је 37-годишњи држављанин Данске Еспен Андерсен Братен, чија је мајка Данкиња, а отац Норвежанин, ухапшен због смртоносних напада луком и стрелом у јужном граду Консбергу. Полиција наводи да је прешао на ислам и да је радикализован. Делујући сам, убио је петоро људи - четири жене и једног мушкарца.

УБИСТВА ЛУКОМ И СТРЕЛОМ ИПАК ТЕРОРИЗАМ: Смена конзервативне и владе левог центра у Норвешкој у знаку истраге масовног злочина

Фото Shutterstock / принтскрин

Шеф регионалне полиције Оле Бредруп Северуд каже да су полицајци последњи пут били у контакту са тим човеком 2020. године. Он је прошле године добио шестомесечну забрану приласка двојици блиских чланова породице пошто је запретио да ће убити једног од њих. Полиција је веровала да постоји ризик да почини кривично дело над људима за које је добио забрану приласка.

Братен је такође осуђен за провалу и куповину малих количина хашиша 2012. године, а и раније био осуђиван за слична кривична дела.

Сада је крвави пир, према речима сведока, извео стрелама такмичарског ранга, које је носио у држачу преко рамена и гађао људе широм града. Његове жртве су старе између 50 и 70 година, рекао је начелник Северуд новинарима.

Полиција се прво суочила са мушкарцем шест минута пошто је напад почео у среду у 18.12. Само шест минута касније полиција се суочила са њим, али је он испалио неколико стрела ка њима и побегао. Ухваћен је 35 минута касније. Шеф полиције је саопштио да је свих пет жртава највероватније убио након што се први пут суочио са полицијом.

Нападач је покренуо напад у супермаркету "Куп екстра" на западној страни Конгсберга, града од 25.000 становника, седамдесетак километара удаљеног од престонице Осла, где је нападач живео последњих неколико година.

Реч је о најсмртоноснијем нападу у Норвешкој од када је екстремни десничар Андерс Беринг Брејвик убио 77 људи на острву Утоја у јулу 2011. године.

ДРАГИША ЈЕВТИЋ ИЗ СТРЕЛИЧАРСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

НАПАДАЧ БИО ТРЕНИРАН ЗА ОВО

У Европској унији лук и стрела воде се као спортски реквизити, што значи да се они могу лако купити, рекао је "Новостима" потпредседник Стреличарског савеза Србије Драгиша Јевтић објашњавајући нам ситуацију око овог спортског рекзизита које је постало смртоносно оружје после догађаја у Норвешкој.

- У овом случају сигурно је у питању обучена особа, јер је немогуће да неко ко нема искуства успе да усмрти и рани толико људи - каже нам Јевтић. - Када радите са тренерима у питању су контролисани услови и они вас обучавају да не повредите себе и да развијете технику. Није искључено да је мушкарац у Норвешкој сам тренирао и обучавао се за стреличарство, а за такав подухват потребно је два или три месеца.

Према речима нашег саговорника стреле се обично праве од алуминијума или су обложене карбонским омотачем. Оне са омотачем најчешће користе почетници.

- Врхови стрела, које сам видео на сликама из Норвешке, делују као такмичарски - рекао је Јевтић. - Уколико човека погоди стрела, њу је најбоље оставити у телу и сачекати лекара да је извади. Обично нема толико крви. Колико стрела може да повреди некога зависи и од лука који се користи. Постоје олимпијски и сложени лукови. Уз помоћ сложених развија се већа брзина стреле и у тим случајевима она може да поломи људску кост. (А. З. К.)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)