ПУТИН ОБЈАСНИО: Ево шта ће бити са ценом гаса ако ЕУ настави са једностраним одлукама

Новости онлајн

13. 10. 2021. у 17:20

РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да уколико ЕУ по питању енергетике настави да доноси једностране одлуке то ће утицати на даљи раст цене гаса.

ПУТИН ОБЈАСНИО: Ево шта ће бити са ценом гаса ако ЕУ настави са једностраним одлукама

Фото: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- То што ми сада видимо и чујемо унутар ЕУ изазива забринутост јер ако Брисел настави да доноси једностране одлуке и уколико те одлуке буде користио као инструмент нелојалне конкуренције онда ће резултат свега тога бити сличан оном што се тренутно дешава. Цене ће наставити да расту и то је то - казао је он.

- Ево шта су Американци урадили – отишли са европског тржишта или преполовили обим испоруке гаса за 14 милијарди кубних метара и то вам је то. Тако ће бити и у овом случају. Ако буду усвојили неадекватне одлуке мораћемо и ми да реагујемо - упозорио је Путин.

Руски председник је нагласио и да Русија има одређене предности будући да поседује разне врсте енергената.

- Не треба измишљати којекакве механизме, потребно је водити отворен и праведан дијалог. Ми смо на то спремни - додао је.

Украјински гасовод може да прсне од повећања транзита

Европа би могла у потпуности да буде лишена испоруке гаса преко Украјине будући да тај гасовод може да прсне од повећања транзита плавог енергента, изјавио је Путин.

Тренутно Русија преко Украјине испоручује 10 одсто више гаса него што је то предвиђено уговорима, а од Москве траже да се испоруке тим путем додатно повећају.

- Не смемо више да повећавамо испоруке. Тај гасовод деценијама није поправљан, ако повећамо цеви би могле да прсну и онда ће Европа остати без икаквог гаса са те стране - нагласио је.

Додао је и да је неопходно првенствено поправити систем гасовода у Украјини пре него што се повећа испорука гаса тим цевоводом. „То се и нас тиче и наших европских партнера. Друго, потребно је и са наше стране утврдити колико можемо да продамо. То је јако важно питање“, додао је Путин.

Русија ће заузети 20 одсто светског тржишта природног течног гаса

До 2035. године Русија намерава да повећа производњу течног природног гаса до 140 милиона тона годишње чиме би заузела 20 одсто светског тржишта, истакао је Путин.

- Према прогнозама експерата удео угљеводоника у светском енергетском балансу ће се смањити са 80 – 85 одсто на 60 – 65 процената. Такође ће се смањити и удео нафте и угља, међутим, удео природног гаса као еколошки најчистијег енергента ће порасти - казао је.

Према његовим речима, залихе енергената у Русији имају неограничен, планетарни карактер.

- Само један `Гаспром` производи 500 милијарди кубних метара гаса, а експлоатација расе и наставиће да расте. Залихе гаса само једног `Гаспрома` су веће од 35 билиона кубних метара - додао је.

Русија неће ограничавати ниво експлоатације нафте

Русија нема намеру да ограничава ниво експлоатације нафте са циљем да подиже цену „црног злата“, рекао је Путин.

- Немамо намеру да радимо са нафтом попут овог сценарија што се тренутно дешава са гасом. Ми смо за то да се све дешава постепено и избалансирано - нагласио је.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)