БАЈДЕНОВА ПОЛИТИКА ОЈАЧАВА РУСИЈУ: Амерички медиј о потезима Беле куће - Запад упао у замку

Новости онлине

13. 10. 2021. у 07:19

ПОЛИТИКА администрације председника САД Џозефа Бајдена усмерена на супротстављање Кини може да доведе до јачања положаја Русије у Европи, пише "Нешенал интерест".

БАЈДЕНОВА ПОЛИТИКА ОЈАЧАВА РУСИЈУ: Амерички медиј о потезима Беле куће - Запад упао у замку

Фото АП

Како наводи аутор чланка Николас Гвоздев, једна од карактеристичних црта спољне политике председника Бајдена је тежња да формира коалицију против Пекинга који је све моћнији.

- Сада се чак и односи са Русијом разматрају у том контексту - прецизира новинар.

Према његовом мишљењу, Вашингтон предузима мере попут ублажавања санкција против гасовода "Северни ток 2" како не би коначно гурнуо Русију у загрљај Кине. Ти поступци се уклапају у поглед на свет у коме Москва представља много мању претњу од Пекинга, сматра Гвоздев.

- Међутим, кораци за спречавање зближавања Русије и Кине доводе до тога да Москва јача. То ствара додатне проблеме за поједине чланице Алијансе на источном крилу НАТО-а - сматра Гвоздев.

Говорећи о будућности НАТО-а, новинар оцењује да размимоилажење интереса земаља чланица војног блока неће довести до његовог распада, већ ће га једноставно приморати на промену. Државе НАТО-а ће ступати у мање савезе попут АУКУС-а (САД, Аустралија, Велика Британија) и француско-грчког одбрамбеног пакта који показују каква ће бити Алијанса већ средином деценије, закључује колумниста.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Његова реакција ће вас одушевити

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)