СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Џо Бајден губи подршку

Танјуг

12. 10. 2021. у 17:30

У ПЕТ националних анкета које су у САД спроведене прошле недеље регистровано је незадовољство политиком председника Џоа Бајдена.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Џо Бајден губи подршку

Фото: ЕПА/принтскрин/илустрација

У анкетама спроведеним скоро девет месеци након што је преузео дужност, укупно 49,2 одсто анкетираних бирача не одобрава начин на који Бајден побавља дужност председника, док 44,5 одобрава, пише Глас Америке, позивајући се на анкетни сајт FiveThirtiEight.

Аналитичари кажу да је пад Бајденовог угледа нарочито снажан међу независним гласачима који су му помогли да прошле године (према званичним информацијама) порази тадашњег председника Доналда Трампа.

У јулу, на шестомесечном обележавању свог председничког мантада, Џо Бајден је уживао предност од девет процентних поена, али су до краја августа анкете показале да су амерички гласачи равномерно подељени у ставовима о њему.

Његова популарност је од тада је пала, па су политички аналитичари понудили неколико објашњења.

Указују да је то временски период који се поклапа са хаотичним повлачењем америчке војске из Авганистана након 20 година ратовања.

Наводе политичке тензије у Вашингтону између републиканаца и демократа око повећања државног горњег лимита дуга и између прогресивних и умерених демократских посланика о величини и обиму плана који је Бајден предложио за највеће проширење мреже социјалне заштите у земљи у више од пет деценија.

Број новозаражеих коронавируса у земљи такође је порастао последњих месеци пре него је почео да пада, иако је скоро 70 милиона Американаца остало невакцинисано.

Бајден је наложио вакцинацију или често тестирање на ковид-19 за раднике у компанијама са 100 или више запослених, али је та обавеза контроверзна у неким деловима земље, а у неким предузећима и тек треба да ступе на снагу.

У време дубоке политичке поларизације у Америци, подршка Бајденовом реаговању на пандемију превазилази страначке линије.

У целини, 70 одсто Американаца подржава кораке које је демократски председник предузео у реаговању на вирус, међу којима је и 44 одсто републиканаца.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ - Његова реакција ће вас одушевити

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)