ХАОС НА ТРЖИШТУ ЕНЕРГЕНАТА ПОКАЗАО МОЋ РУСИЈЕ: Москва у фокусу великих компанија, рубља расте и сви се "кладе" на нафтног гиганта

Новости онлине

11. 10. 2021. у 10:34

ХАОС на тржишту енергената претворио је Русију у омиљену дестинацију берзанских трговаца, пише Блумберг.

ХАОС НА ТРЖИШТУ ЕНЕРГЕНАТА ПОКАЗАО МОЋ РУСИЈЕ: Москва у фокусу великих компанија, рубља расте и сви се кладе на нафтног гиганта

Фото: Jacob Ford/Odessa American via AP, File/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Илустрација

Руска рубља је овог месеца порасла више него било која друга валута земаља у развоју, подстакнута изгледом за веће приходе од нафте.

Хаос на тржишту енергената поново је показао да је Русија нафтна и гасна велесила, док су здраве финансије те земље постале предмет пажње великих компанија и фирми за трговину акцијама.

Највећи светски извозник енергије има више од 600 милијарди долара резерви, завидно низак дуг и снажно се бори против повећања каматних стопа како би обуздао инфлацију.

Годишње пројекције повећања цена руских акција у поређењу са другим земљама најбоље илуструју колико је Москва у повољном положају. Цене акција на московској берзи су порасле за 14 одсто у другој половини године, док су поређења ради прогнозе профита за компаније у Саудијској Арабији порасле за 6.7 одсто, док су у Латинској Америци пале.

Због тога су финансијски менаџери попут лондонског хеџ фонда "Каре Капитал" променили фокус са кинеских технолошких компанија на руске енергетске компаније. На Русију су почели да се "кладе" и "Велс Фарго", као и "ЈП Морган, Чејс енд Ко".

И поред хаотичног стања светског тржишта енергената, ситуација у нашој земљи је стабилна. Председник Александар Вучић рекао је у суботу да ће Србија имати струје током зиме, и рекао је да је за то заслужна чињеница да смо сачували наше угљенокопе, и поред притисака из иностранства.

- Проблем је што је струја берзанска роба, али људи не треба да брину. Ми нисмо уништили своје ресурсе. Нећемо уништити ни Колубару ни Костолац, захваљујући којима имамо струју сада. Домаћинства не морају да брину за струју - нагласио је председник.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: АНГЕЛИ МЕРКЕЛ ЗАЗВОНИО ТЕЛЕФОН НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Његова реакција ће вас одушевити

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)