ДОМОВИНА ЋЕ СЕ СИГУРНО ПОНОВО УЈЕДИНИТИ: Си Ђинпинг о Тајвану - То је унутрашње питање Кине, недопустиво страно мешање

Новости онлине

09. 10. 2021. у 08:45

ПИТАЊЕ Тајвана је искључиво унутрашње питање Кине, није дозвољено никакво страно мешање, а задатак мирног поновног уједињења земље сигурно ће бити испуњен, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг.

ДОМОВИНА ЋЕ СЕ СИГУРНО ПОНОВО УЈЕДИНИТИ: Си Ђинпинг о Тајвану - То је унутрашње питање Кине, недопустиво страно мешање

Фото: Xie Huanchi/Xinhua via AP

- Тајванско питање настало је из националне слабости и хаоса и несумњиво ће бити решено препородом нације... Мирно поновно уједињење домовине у највећој мери одговара заједничким интересима кинеске нације, укључујући тајванске сународнике - рекао је кинески лидер у говору поводом 110. годишњице Синхајске револуције.

Си Ђинпинг је напоменуо да се Пекинг придржава основне политике "мирног поновног уједињења" и принципа "једна земља, два система", подржава принцип "једне Кине", консензус између Кине и Тајвана из 1992. године и промовише миран развој односа.

- Кинеска нација има славну традицију опирања расколу и одбрани јединства. Раскол "независности Тајвана" представља највећу препреку поновном уједињењу домовине и озбиљну скривену претњу препороду нације. Крај оних који заборављају своје претке, издају домовину или деле државу, никада неће бити успешан - истакао је он.

Председник Кине је нагласио да је "тајванско питање искључиво унутрашња ствар Кине и не дозвољава никакво спољно мешање".

- Нико не треба да потцењује снажну одлучност, непоколебљиву вољу и значајну способност кинеског народа да брани државни суверенитет и територијални интегритет. Историјски задатак потпуног поновног уједињења домовине мора се реализовати и он ће сигурно бити испуњен - закључио је он.

Раније је министар одбране Тајвана Чиу Куо Ченг изјавио да ће континентална Кина до 2025. године имати све могућности за потпуну инвазију на Тајван. Његова објава уследила је након што је Народноослободилачка војска Кине од 1. октобра упутила на обале Тајвана скоро 150 ратних авиона.

Званични односи између централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године након што су се снаге Куоминтанга, предвођене Чианг Каи Шеком, пораженим у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине обновљени су крајем 1980-их. Почетком 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа преко Тајванског мореуза и Фонда за размену преко мореуза у Тајпеју.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: РЕТКИ СНИМЦИ: Погледајте Северну Кореју, земљу иза "гвоздене завесе"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)