РИБА ПОСВАЂАЛА ПАРИЗ И ЛОНДОН: До усијања се повећава напетост између Француске и Велике Британије после "брегзита"

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

08. 10. 2021. у 22:11

БРИТАНЦИ убрзано откривају проблеме који проистичу из "брегзита".

РИБА ПОСВАЂАЛА ПАРИЗ И ЛОНДОН:  До усијања се повећава напетост између Француске и Велике Британије после брегзита

Фото АП

После празних пумпи због недостатка радне снаге и испражњених рафова у самопослугама, уследила је и претња из Француске. Париз је запретио да ће искључити струју острву Џерзи у Ламаншу, које је под администрацијом Лондона, због несугласица око риболова.

- Смањење испоруке струје је могуће. Споразум који је склопио европски преговарач Мишел Барније предвиђа договор о извозу енергије, можемо да регулишемо проток - поручио је француски државни секретар за европске послове Клеман Бон.

Уговор предвиђа да француски рибари, који су и раније ту ловили, могу да зађу у британске воде. Но, Лондон дозволе даје "на кашичицу", свега 64 од затражених 169. У Паризу кажу да ће инсистирати на свих 450, на колико имају право, јер читава места зависе од овог улова.

Али, и Британци зависе од Француза, јер ту пакују и извозе рибу.

- Узвратићемо контрамерама уколико Велика Британија не буде поштовала споразум.

Потребни смо Британцима да би овде продавали робу, укључујући и рибу. Треба им наша енергија, за њихове финансијске службе и истраживачке центре - био је оштар Бон.

Француска и ЕУ истичу да је ово још један начин да Лондон изврда договоре.

- Направили су грешку с "брегзитом". То је њихов избор, није наш. Ударајући на наше рибаре, нећете решити проблем несташице ћурака на божићним трпезама! - рекао је.

Министар спољних послова Џерзија сенатор Јан Горст је поручио да је претња Париза диспропорционална и неприхватљива, јер ће 108.000 житеља остати без струје. Бон је узвратио да се ипак нада да неће доћи до тога.

Напетости су кренуле у мају, када су Британци послали два брода Краљевске војне морнарице да надгледају ситуацију, а Французи из Шарбура два жандармеријска пловила. Тад је педесетак француских рибарских бродића блокирало приступ Џерзију.

ПОРЕСКИ РАЈ НА ОСТРВУ ЏЕРЗИ

Највеће острво из архипелага Грензи, на 22 километра од француске обале и 160 од британске, аутономни Џерзи под администрацијом Лондона има већински британску културу и користи фунту. На њему се говоре енглески и нормандијски дијалект. Није део ни Уједињеног Краљевства, ни ЕУ, али његови становици су грађани Велике Британије, а владар "војвода од Нормандије" има споразум о слободном протоку робе са ЕУ. Џерзи се назива пореским рајем, јер се приходи страних фирми овде не опорезују.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДОБРЕНИ РАЧУНИ У РУБЉАМА: Чланице ЕУ поштују Путинов план - испоруке прекинуте земљама које су одбиле захтев